Съдът поряза мъжа, залял с киселина пловдивската гадателка Тони (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Съдът поряза мъжа, залял с киселина пловдивската гадателка Тони (СНИМКИ/ВИДЕО)

41-годишният врачанин Йордан Цветанов остава зад решетките

41-годишният Йордан Цветанов от Враца, който бе обвинен в заливането с киселина на пловдивската гадателка Антоанета Тодорова, остава зад решетките. Това определи днес Пловдивският районен съд, след като Цветанов поиска да бъде пуснат от ареста.

Припомняме, че нападението спрямо Антоанета Тодорова стана на 14 март в дома на гадателката. Според прокуратурата двамата мъже дошли от Враца до Пловдив с джипа на съучастника си Веселин Вълчанов, който шофирал. Той паркирал близо до жилищния комплекс „Оазис“ в ж.к. „Тракия“, където се намира апартаментът на Тодорова, а Цветанов бързо влязъл вътре, прикривайки се с маска, латексови ръкавици и яке с висока яка. Влязъл в апартамента на гадателката Тони, която е трудноподвижна и приемала клиенти вкъщи, заради което входната врата била отключена.

Когато мъжът влязъл, тя го попитала с какво да му помогне. „Аз ще ти помогна“, отговорил Цветанов,  плиснал киселината в лицето й и бързо излязъл. След това се качил в джипа и с Вълчанов се прибрали във Враца.

В съдебната зала днес Цветанов и защитникът му – адвокат Марио Гладнишки, настояха мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека. Адвокатът подчерта пред съда, че не е доказано по безспорен и категоричен начин, че клиентът му е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение на 17 март. По думите на защитника вече са изминали два месеца, през които мъжът е в следствения арест към Затвора Пловдив. Според юриста през този период не е имало процесуална активност от страна на разследавщите.

Адвокатът посочи, че през април Цветанов е бил изведен от ареста за разпит от разследващ полицай от пловдивската дирекция. И добави, че този разпит е извършен без присъствието на адвокат. „С него се провеждат беседи  без мен, по време на които е бил тормозен от полицейски служители. За тези беседи има разследване по случая, но не знам на какъв етап е“, каза в съдебната зала адвокат Гладнишки.

Той допълни, че пак през април били разпитани Веселин Вълчанов и приятелката му Христина, но тези разпити са били в присъствието на новия защитник на Вълчанов. По думите на адвокат Гладнишки самото дело не се отличава с особена сложност, за да се протака толкова много. Той допълни, че е поискал да бъдат направени различни експертизи, но подчерта, че целта не е да се шиканира делото, а да се разкрие истината възможно най-бързо.

Другите разпитани по делото са жертвата и помощницата й. Двете обаче не са успели да дадат ясно описание на нападателя. Обяснили са само, че той е бил облечен в черно, с черни маратонки, с медицинска маска на лицето и е имал сини калцуни на маратонките.

Защитникът посочи още, че няма опасност Йордан Цветанов да се укрие, нито да извърши друго престъпление. По думите му той има постоянен адрес, където живее със семейството си.

В същото време прокурорът по делото Цветана Бързинска бе категорична, че молбата за промяна на мярката за неотклонение е неоснователна. Според нея към този момент са назначени всички необходими експертизи, а твърденията на адвокат Гладнишки, че няма процесуална активност се опровергават от самия него. „Самият той посочи, че са извършени разпити през този период“, подчерта Бързинска. И добави, че все още съществува реална опасност Цветанов да извърши престъпление. Обвинителят настоя пред съдия Васил Тасев, ако потвърди най-тежката мярка за неотклонение, да определи два месеца, в които да не може да се иска тя да бъде изменена.

В крайна сметка съдия Тасев остави зад решетките Йордан Цветанов. По думите му към сегашния момент не са настъпили нови обстоятелства за ревизия на становището на съда. Съдията допълни, че разследващият прокурор е поискал удължаване на срока на разследването с още 60 дни.

Определението на районния съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Окръжен съд в тридневен срок. Ако това стане, делото за мярката ще бъде гледано на 1 юни. DCNEWS научи, че защитата ще обжалва мярката.

Подобни статии

Top