Съдбата възнаграждава смелите! Момчетата по-силни от огъня, които сбъднаха мечтата си

Историята на близнаците от Раковски е доказателство, че мечтите се сбъдват

Когато сме деца, мечтите са неизменна част от ежедневието. Влизайки в света на възрастните, започваме да мислим, че те не могат да станат реалност. Но всъщност и най-съкровените желания се сбъдват! Доказателство за това е историята на двама братя от Раковски.

Близнаците Пламен и Августин Занчеви вече постигат своята най-голяма мечта – да станат пожарникари.

Момчетата разказват, че любовта към тази професия се зародила когато били едва 15 годишни.

„Това се случи когато откриха Пожарната в Раковски. Има трима души, които са едни от най-добрите пожарникари в града – Георги Рекин, Недялко Ванев и Радослав Зенков – от тях тръгна всичко. Слушали сме много истории за работата им като пожарникари и това много ни впечатли.“, обяснява Августин, а Пламен подчертава, че добрият пример в професиятакакъвто са им тримата пожарникари от Раковски, е много важен.

„Целта на тази професия е да се помага на хората и именно това ни насочи към нея“, обясняват братята и допълват: „Няма как да обясним защо точно пожарната, просто любов, много голяма любов!“

По-малкият с минута Августин вече е преминал всички обучения и служи като пожарникар в Първа районна служба в Пловдив, а брат му Пламен е стажант и вече започна втория етап от обучението си, което се провежда във Варна.

Братята разкриват, че тайната за това да сбъдваш мечтите си, е просто да вярваш.

Важното е да не се отказваш. Мечтата се постига с много труд и вяра“, казва Пламен

През 2015 г. близнаците кандидатстват заедно за отпуснатите от пожарната места. Августин отпада от конкурса при втория етап от изпита, а Пламен се проваля на третия изпит. Това обаче не отказва момчетата, а ги мотивира още повече.

„Никога не сме си помисляли да се отказваме. Разочарованието бе голямо, започваш да се питаш – другите с какво са повече от мен“, обяснява Пламен, а брат му разказва: „Обвиняваш първо другите за провала си, но след като се успокоиш осъзнаваш, че вината е в теб, че не си дал максималното, не си бил достатъчно подготвен, обърнал си повече внимание на физическия изпит, отколкото на интелектуалния или обратното, но разбираш че сам си си виновен.“

Този първи неуспешен опит дава урок на момчетата, и на следващия конкурс през 2016 г. се явява само единият от братята. Причината за това е, че има твърде малко отпуснати места за пожарникари.

„Нямаше смисъл да се явяваме и двамата, защото щяхме да се борим един срещу друг за едно място и затова решихме само единият да опита, уточнява Пламен и допълва: „Тогава кандидатства Августин, беше по-подготвен, с много тренировки и усилие постигна своята мечта. На следващия конкурс се пробвах и аз, и стана, с много помощ от него, разбира се – пътят ми беше отъпкан.“

Докато не облякох униформата, не можех да осъзная, че аз съм вече пожарникар„, споделя Августин.

Августин разкрива, че точно преди да кандидатства за място в пожарната, коренно е променил начина си на мислене.

„Не знам случайно, или е съдба, но точно тогава гледах филма „Тайната“, той много ми въздейства, бих казал, че си промених начина на мислене. Оттам научих една притча, която се опитвам да спазвам:

Искай и ще ти бъде дадено

Търси и ще намериш

Почукай и ще ти бъде отворено

Защото

Всеки, който иска получава

Всеки, който търси намира

и който почука му се отваря…

Във филма ти казват на едно листче да запишеш своята мечта и аз го направих. Написах защо искам да стана пожарникар и тази притча, и докато не се сбъдна, всяка нощ преди да заспя съм си я чел. Вече когато това се случи, листчето винаги е с мен в портфейла ми.

Миналата Коледа Августин получава като подарък от брат си и книгата „Тайната“. „Тя е 365 страници с мотивиращи мисли за всеки ден“, уточнява Пламен.

„Ако бях следвал правилото да чета само мисълта за деня в края на другия месец, щях да я прочета, но аз естествено нямах това търпение и вече съм я прочел. Когато Пламен замина за обучението в Монтана му я дадох, всеки ден да си чете по една страничка.

1 2

Подобни статии

Top