Съдия Галина Арнаудова представи професията си пред студенти онлайн

Заместник-председателят на Апелативен съд показа виртуално съдебните зали и деловодствата на съда на студентите

Заместник-председателят на Апелативен съд – Пловдив Галина Арнаудова представи професията на гражданския съдия пред студенти онлайн, като взе участие в първия ден от инициативата „Дните на правните професии“, организирани от Юридическия факултет на Пловдивския университет, Европейската асоциация на студентите по право (ЕЛСА) Пловдив и Алумни обществото на Факултета.

Тя показа виртуално съдебните зали и деловодствата на съда посредством видеоклип, заснет за 20-годишнината на Апелативен съд – Пловдив.

Галина Арнаудова разказа на студентите, че за да станеш съдия, е необходимо да отговаряш на определени условия – да си завършил право, да спечелиш конкурс за младши съдии и най-важното, да имаш огромно желание и мотивация да станеш магистрат. Тя сподели, че обикновено хората си представят, че работата на съдията е като да играе главната роля в театър – блестяща, престижна и носеща добро възнаграждение, но в действителност професията на съдията изисква много усърден труд и в извънработно време. Съдията посъветва студентите, като се разхождат през почивните дни, да минат през сградата на съда, която е в центъра, и да видят, че паркингът е пълен. Това означава,че съдиите работят и през уикенда, за да свършат всичката работа, за която не им е стигнало времето през седмицата.

Съдия Арнаудова обърна внимание на студентите и за това, че съдията трябва да внимава какво прави не само в залата, но и в личния си живот, за да поддържа висок морал и имидж в обществото. Вторият участник в лекцията – съдия Йордан Русев от Административен съд – Пловдив, подкрепи колегата си от Апелативния съд, като допълни, че действително съдията търпи лишения в личен план. Той разказа, че на практика съдията учи цял живот, тъй като трябва да е в крак с всички промени в законодателството, както българското, така и това на Европейския съюз.

Галина Арнаудова разказа за първото си дело, което е било за делба на имот.

Огромна била изненадата й, когато я срещнал един от адвокатите по делото и  казал, че иска да я поздрави, макар че бил от загубилата страна, защото въпреки че била млад съдия, тя написала блестящи мотиви, с които го убедила, че е решението е справедливо.

На въпрос на съдия Арнаудова колко от присъстващите на лекцията студенти искат да станат съдии, шестима отговориха с „да“. Това е обнадеждаващо, каза тя. Съдия Арнаудова има опит и като преподавател, тъй като 12 години е водила упражнения в Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски“. Тя подчерта, че едно от най-важните неща за съдията е чувството за справедливост и чувството на отговорност, а най-голямото удовлетворение е, когато Върховният съд потвърди твое решение и така знаеш, че си отсъдил правилно.

Дните на правните професии в Юридическия факултет продължават другата седмица с представяне на професията на адвоката и юрисконсулта.

Подобни статии

Top