Съдиите ограбиха Христо Христов и го лишиха от заслужен медал! - DC news

Съдиите ограбиха Христо Христов и го лишиха от заслужен медал!

Не зачетоха успешен опит на 19-годишния българин в изтласкването, което го изпрати на петото място в крайното класиране

Българският щангист Христо Христов завърши на пето място в категория до 109 килограма на турнира по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Токио. 19-годишният Христов постигна двубой 408 килограма, след като подобри личното си постижение в изхвърлянето и вдигна 189 кг.

В изтласкването българинът вдигна последователно 213 и 219 килограма, след което направи успешен опит и на 222, но впоследствие съдиите прецениха, че той е извършил фал в заключителната фаза и не зачетоха опита му. Причината бе, че сърбинът Милан Михайлович като шеф на Журито поиска преразглеждане на вече признатия от реферите опит на Христов. Българският щаб, начело със старши-треньора Иван Иванов, подаде контестация, но тя не бе уважена и Христо остана с изтласкване 219 и двубой 408. Ако последният опит на Христов бе зачетен, то той щеше да завърши на трето място и да спечели бронзов медал.

В крайна сметка узбекистанецът Акбар Джураев спечели титлата с двубой 430 килограма, което е олимпийски рекорд, след като победи големия фаворит от Армения Симон Мартиросян, който направи олимпийски рекорд в изхвърлянето със 195, но вдигна само 228 в изтласкването. Бронзовият медал остана за латвиеца Артурс Плесниекс.

По този начин и двамата български представители в Токио във вдигането на тежести завършиха на пето място – Христо Христов в категория до 109 килограма и Божидар Андреев до 73 килограма.

„Всички гледахте състезанието, видяхте какво направих. Много ограбен се чувствам. Това решение попречи да поправя нещо, което аз исках да поправя в живота си, и съм безкрайно разочарован“, обяви българският щангист Христо Христов пред БНТ след края на състезанието.

„Вие видяхте какво се случи. Не мога да коментирам по никакъв начин поведението на журито, не е мое право. Мога да кажа само, че това беше ограбване, не беше правилно. Това беше бронзовият медал“, сподели Христов.

„Вземам си една почивка, трябва ми почивка да преосмисля действията си. Ще се завърна по-силен и ви гарантирам, че ако успея отново да стигна до следващата Олимпиадата, там вече нещата ще са по-различни“, допълни той.

Подобни статии

Top