Садят 10 000 минзухари в пловдивската Ботаническа градина

Първа копка на нова ограда ще бъде направена днес

Кметовете на Пловдив и район „Тракия“ –  Иван Тотев и Костадин Димитров, както и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева ще дадат днес в 10.00 ч. старт на проект за облагородяване на Ботаническата градина. Ще бъде направена първа копка за изграждането на новата ограда на градината.

Ботаническата градина на Пловдив датира от 1950 г. Тя е третата ботаническата градина в България. Разположена е върху участък от 250 декара. Реалната дейност по създаване на ботаническата сбирка на градината започва през 1957 г., когато за неин ръководител е назначен д-р инж. Димо Граматиков.

През следващите няколко години е направен проект за облагородяване на площта, включващ изграждане на водни площи, изкуствени релефни форми, скални кътове, алейна мрежа, места за отдих, розариум и др.

Инициативата по възобновяването на Ботаническата градина в града под тепетата се възражда преди две години, когато група ентусиасти, жители на града от различна националност заедно с Аграрен университет – Пловдив, кмета на Община Пловдив  Иван Тотев и кмета на Район Тракия Костадин Димитров стартират провеждането на доброволчески акции. Целта е да се преобрази забравената Ботаническа градина на Пловдив и тя да се превърне в едно красиво зелено пространство за жители и гости на града.

В момента идеята е да се обособи голяма площ за засаждането на 10 хиляди минзухари през периода септември-ноември 2019 г. А пролетта на 2020 г. да бъде посрещната с пъстър градински килим от цветя.

Подобни статии

Top