Съдят България в Страсбург заради бездействие по случай на домашно насилие

Близките на Елена Василева, която беше убита през август 2017 година с пет изстрела от съпруга ѝ, ще заведат дело срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Държавата ще бъде съдена за бездействието си, което е била длъжна да предотврати, съобщават от Българския хелзинкски комитет (БХК), които ще представляват роднините на Василева.

Преди да бъде убита,

жената е подавала многократни сигнали до полицията и прокуратурата за заплахи и тормоз, както и за нарушаване на ограничителната заповед, издадена от съда по реда на Закона за защита от домашно насилие.

БХК твърди, че държавата е била длъжна да предотврати смъртта на Елена, както и че близките ѝ не са имали на разположение ефективни правни средства да се защитят срещу това бездействие.

То е резултат, от една страна, на пропуск да се предприемат предписаните в българския закон действия, но също така и на невъзможност да се извършат определени действия заради празноти в законодателството на страната.

„Елена е мъртва и тази жалба няма да я върне на близките ѝ“, заявява адвокат Адела Качаунова от Правната програма на БХК, цитирана в съобщението на организацията. По думите й целта е да накараме органите да започнат да изпълняват правомощията си по закон по ефективен начин, защото подобни престъпления могат и трябва да бъдат предотвратявани.

„Бездействието на властите е довело да извършването на убийството, но отговорните лица не са били наказани, а това е важно, защото само така може да се гарантира, че при следващ подобен случай компетентните органи ще действат своевременно. Същевременно е крайно необходимо законодателството да бъде изменено, за да отговори на епидемията от убийства на жени в резултат от домашно насилие“, казва още адвокат Качаунова.

Заплахите за убийство срещу Елена

датират още от ноември 2016 г., когато Василев ѝ казва: „Няма да ти дам развод, ще те застрелям!“. На няколко пъти след това колата ѝ е повреждана – ауспухът е напълнен с полиуретанова пяна, а гумите нарязани. Проверката на полицията във връзка с това не дава резултат.

След поредния отказ от помирение и изявено желание за развод от страна на Елена на 13 февруари 2017 г. Василев започва да я обижда и заплашва със саморазправа, прави опит да я блъсне с колата си, след което я гони тичешком, но тя успява да избяга. Няколко дни по-късно Софийският районен съд издава заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие, тъй като е налице пряка и непосредствена опасност за живота и здравето ѝ, задължава Василев да се въздържа от извършване на домашно насилие и му забранява да я доближава на по-малко от 100 метра. Тази заповед е потвърдена през юни. Не са образувани досъдебни производства по повод на сигналите на Елена.

Ден преди убийството

1 2

Подобни статии

Top