Съдят кипъреца, прегазил крадец на животни в Болярино, за причиняване на смърт по непредпазливост

61-годишният Димитракис Пирилис първоначално беше обвинен в по-тежко престъпление

Кипърецът Димитракис Пирилис, който прегази преди две години във фермата си в Болярино 30-годишният крадец Петър Гаджанов, застава на подъсдимата скамейка за причиняване на смърт по непредпазливост при ката строфа след кражба на животни. Това стана ясно, след като Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу фермера.

Арестуваха кипърец, прегазил крадец в Болярино

61-годишният Пирилис, който е постоянно пребиваващ в България ще отговаря за това, че в нощта на 11 срещу 12 май 2019 г., в землището на с. Болярино, обл. Пловдив, в местността „Крушака“, при управление на товарен автомобил, марка „Форд Рейнджър“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Гаджанов.

Вижте кипъреца, който прегази крадец в имота си в Болярино (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пирилис се преместил да живее в България през 2002 г. Закупил земеделски земи и си направил кравеферма в землището на с. Болярино, община Раковски.  В стопанството често ставали кражби на животни и имущество, за което били подавани сигнали в полицията. Поредното посегателство било само няколко дни преди тежкия инцидент – на 8 срещу 9 май 2019 г. Тогава от фермата били откраднати пет крави. Поради тази причина, всяка вечер, стопанинът започнал да обикаля с автомобила си около фермата, за да я пази и следи за крадци.

На 11 май 2019 г., около 22,30 часа, той  отново излязъл да направи обход с колата.

Половин час по-късно забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му.  Първоначално Пирилис слязъл от автомобила, но се уплашил, качил се в колата, угасил фаровете и се заключил. Страхувал се, че мъжете може да го нападнат. Той видял как крадците извели животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Оттам трябвало да отведат кравите на автомагистрала „Тракия“ и да ги натоварят на бусове. Д.П. знаел за пътя на животните, понеже и преди ставали кражби от фермата му по същата схема.

Кипърецът от Болярино остава зад решетките

Обвиняемият потеглили с колата след  групата мъже, които водели животните. Движел се с около 20 км/ч, първоначално със загасени фарове на автомобила, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите.  Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата. Животните се насочили към стопанството.  В това време обвиняемият Д.П. направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал с автомобила 30-годишния Гаджанов. По-късно пострадалият починал от нараняванията си. При катастрофата е пострадал още един мъж, като му е била причинена лека телесна повреда.

Кипърецът Пирилис се разплака в съда, прокурорът поиска парична гаранция

По делото са извършени експертизи, според които причината за катастрофата е несъобразяване на водача с обстоятелството  за липса на осветеност и видимост на мястото и много възможности от траектории за движение на пешеходците и автомобила.  Смъртта на Петър Гаджанов е настъпила вследствие на кръвозагуба от тежка черепно-мозъчна травма, сочи съдебномедицинската експертиза.

Крадците вече са осъдени

Установено е, че в кражбата са участвали четирима мъже, сред които е бил и починалият. Всички те са рецидивисти.  Осъждани са многократно, а някои от тях и за предходни кражби на животни от същата ферма.

Загиналият ром от Белозем – с 14 присъди, включително за кражба на коне от кипъреца

За опита за кражба на животни на 11 срещу 12 май 2019 г. трима мъже са осъдени на „лишаване от свобода“. На двама от тях е наложено наказание от по 9 месеца затвор, а на третия – 6 месеца затвор.

Ромите от Белозем, спипани от кипъреца Пирилис, също на топло в ареста

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Подобни статии

Top