„Съединение на България от 1885 г.” и „Българско Възраждане” в Нощта на музеите в Пловдив

РИМ – Пловдив отново се включва в Нощта на музеите и галериите

Фестивалът „Нощ на музеите и галериите” отново ще се осъществи под тепетата от 13-ти до 15-ти септември 2019 година.

Същинската нощ на музеите и галериите е в петък, 13-ти срещу 14-ти септември, когато Регионален исторически музей – Пловдив се включва с две от своите експозиции: „Съединение на България от 1885 г.” и „Българско Възраждане”.

За уикенда са запланувани съпътстващи мероприятия и детска програма, в които се включва Музеен център за съвременна история с изложбата „Еврика” на детски научен център „Музейко”.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на площад „Съединение” № 1 ще се посещава безплатно от 18:00 часа на 13.09 до 01.00 часа на 14.09. Експозицията представя своята постоянна експозиция и две изложби.

Постоянната изложба „Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединение” показва подготовката и участието на клементинците във войните за национално обединение.

Временната изложба „Пловдив в културната история на България” представя аргументи, доказващи, че през последните два века Пловдив е духовен център на българските земи и културна столица на България.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив ще се посещава безплатно от 18:00 часа на 13.09 до 01.00 часа на 14.09.

Освен обновената постоянна експозиция, проследяваща историята на града под тепетата от XV до XIX век, посетителите ще могат да разгледат и самостоятелната изложба „Художествена графика” на Борис Ковачев, чието откриване ще започне в 18:00 часа.

Борис Ковачев е художник, фотограф и график от Пловдив. Към настоящия момент е автор на пет самостоятелни художествени изложби и участник в редица съвместни художествени проекти. Попада в селекциите на Национален конкурс графика „Георги Герасимов“ и Международно биенале по миниатюра, Русе 2015 – събития под егидата на Съюз на българските художници.

В „Нощ на музеите и галериите” авторът ще представи изцяло нови и непоказвани творби от висок, дълбок и повърхнинен печат. Специално за фестивала ще се осъществи демонстрация на печатна графична техника литография – създаване на художествена графика от камък. Посетителите ще могат да вземат безплатни авторски пощенски картички за спомен от изложбата.

ПРОГРАМАТА НА МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ ЗА 14 И 15 СЕПТЕМВРИ:

През 2019 година Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” №14 е домакин на изложбата „Еврика”, подредена в Пловдив от детски научен център „Музейко”.

1 2

Подобни статии

Top