Съединение празнува днес, в Сопот честват възстановяването си като община

Две общини в Пловдивска област имат празник днес.

Град Съединение отбелязва 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и 50-годишнината от обявяването на село Голямо Конаре за град Съединение. Тази вечер в градчето ще бъде кулминацията на тържествата, посветени на годишнината от Съединението на България.

Тържествата започват в 9.30 ч. с издигане на знамената на България и на град Съединение. В 10.00 ч. ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, а от 15.00 ч. започват народни борби.

В 17.00 ч. ще има възстановка на събитията отпреди 134-години, а по-късно вечерта – и тържествена заря-проверка. За първи път на площада в града ще има и стрелби. Очаква се на възстановката да присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Сопот празнува 16-та годишнина от възстановяването на общината. Тържествата започват в 10,30 ч. с тържествено издигане на знамената на България и ЕС и патриотичен концерт. В 11.30 ч. в къщата-музей на Иван Вазов ще бъде връчена Вазовата военна награда. Тази година неин носител ще бъде командирът на 61-ва Стрямска бригада бр.ген. Деян Дешков. Ще бъде връчена и награда за журналистика на Галя Щърбева.

Вечерта празникът ще продължи с молебен за здраве и благополучие на жителите на общината, който ще бъде отслужен от Пловдивския митрополит Николай. След това кметът на Сопот Деян Дойнов ще приветства на жителите на общината. Честването ще завърши с концерт и празнична заря.

Снимка: БНР

Подобни статии

Top