Сагата „Одрин 8“: Тотална амнезия обхвана служителите на НИНКН

Разпитаха шефката на НИНКН Даниела Джуркова

Тотална амнезия обхвана служителите на НИНКН, които са призовани като свидетели по делото за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8. Това стана ясно днес по време на новите им разпити в рамките на започналия изцяло отначало съдебен процес.

Девет служители на Националния институт за национално и културно наследство и трима от Министерство на културата се явиха в съдебната зала на пловдивския окръжен съд, за да дадат показания какъв е бил статута на съборения тютюнев склад и дали са знаели, че има грешка в документацията, заради която е издаден документ с невярно съдържание, довел до срутването на старинната сграда.

Още първият разпит – на касиерката Йонка Узунска,

на която са били платени парите за издадения документ в размер на 5 лв., доказа, че жената изобщо не си спомня за това плащане. Наложи се да бъдат прочетени показанията й от досъдебното производство, от които става ясно как се случват нещата по принцип, а не какво помни самата тя.

„През мен минават много хора непрекъснато. Как да помня това единствено плащане?“ – сви рамене Узунска. С което разпитът й приключи в рамките на 5 минути, а после още 15 минути адвокати, прокурор и съдия размишляваха каква да бъде сумата, която да платят на жената за направените пътни разходи от София до Пловдив и обратно.

По-дълго продължиха показанията на директорката на НИНКН Даниела Джуркова, която е на работа в НИНКН от 2013 година. Тя също заяви, че не помни в кой точно момент е знаела, че складът на „Одрин“ 8 е единична културна ценност – дали преди или след срутването му. Беше категорична обаче, че е знаела със сигурност, че има грешка в документацията на сградата по отношение на статута й. По думите й два пъти експертен съвет се е занимавал със статута на този обект, като тя самата е издала акт за поправка на документ, въз основа на който е издадена заповед на министъра на културата, с която е сградата става недвижима културна ценност.

Джуркова посочи също, че сградата е била декларирана с временна защита,

докато тече проучването като единичен паметник на културата. Но уточни, че не помни кога е научила за това.

Припомняме, че на 19 февруари Джуркова, която тогава беше в майчинство, даде показания по същия въпрос при предишното разглеждане на делото. Тогава шефката на НИНКН призна, че в института станал голям проблем, след като бил съборен тютюневия склад.

В НИНКН станал голям проблем заради склада на „Одрин 8“ (СНИМКИ)

Разпитите по делото продължават и утре. Подсъдими по делото са собствениците на склада – 46-годишният сърбин Александър Милодраг Николич и 37-годишният Георги Бранеков. Днес пред съда застана само единият от тях – Николич, тъй като Бранеков имал неотложни ангажименти и не можел да присъства. Двамата са обвинени в умишленото разрушаване на сградата, която е културна ценност и е собственост на  фирма „Одрин 8“ ЕООД.

По време на предишното дело двамата бяха обвинени и в документно престъпление, както и в противозаконна дейност – защитена територия. Оказа се обаче, че е изтекъл абсолютния давностен срок за тези обвинения и тъй като по останалото в сила обвинение наказанието е от 3 до 5 години затвор, се наложи делото да бъде гледано от състав на Окръжния съд без съдебни заседатели. Така се наложи то да започне отначало.

Подобни статии

Top