Само 8 от членовете на РИК-16 в Пловдив с ваксина против COVID-19 (ВИДЕО)

До 10 март трябва да бъдат ваксинирани с първа доза всички желаещи членове на СИК

Само 8 от 19-те членове на Районната избирателна комисия в 16-ти Многомандатен избирателен район са се ваксинирали срещу коронавирус миналия петък. Това съобщи зам.-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров. Председателят на 16-та РИК Илиан Иванов пък подчерта, че това е личен избор и никой не може да бъде насилван да се имунизира.

До 10 март трябва да бъдат ваксинирани с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ членовете на всички 459 секционни комисии в Пловдив. Това са общо 4051 души, като засега не е ясно кои ще искат да бъдат имунизирани.  Реимунизацията пък трябва да стане точно след 21 дни, посочи д-р Аргиров.

Зам.-шефът на РЗИ добави, че от инспекцията са запазили ваксини за всички членове на секционни комисии. Оттам обаче искат да им бъдат представени списъци на желаещите да се ваксинират членове на СИК, за да знаят колко ваксини да пазят.

В секционните комисии ще се спазват всички противоепидемични мерки. Членовете ще бъдат подредени на разстояние от метър и половина един от друг, периодично ще се извършва дезинфекция на помещенията, в които са секционните комисии. Ще се дезинфекцират всички повърхности, дори и химикалите за избирателите в тъмните стаички.

На входовете на секционните комисии ще се раздават маски на избирателите без такива, а на входа на училищата, където ще се разполагат секциите, ще има човек, който да мери температурата на всеки влизащ.

Председателят на РИК-16 пък обяви, че заради пандемията тази година заплащането на членовете на СИК ще бъде по-високо.

Основното възнаграждение за председател е 105 лв., за зам.-председател – 95 лв. , а за член – 80 лв. Отделно обаче има и добавки. По 15 лв. ще се дават на всички за подреждане на изборното помещение,  30 лв. ще се дават за предоставяне на протоколите в РИК, а 20 лева за това, че в секциите има машинно гласуване. Освен това ще се дава и по 50% от основното възнаграждение заради пандемията. Така за председател възнаграждението може да стигне до 222 лв., а членовете да си докарат до 185 лв., посочи Илиан Иванов. 

1 2

Подобни статии

Top