Само 8% от учителите са на възраст до 35 години

Осем процента от учителите у нас са на възраст до 35 години, а средно те са на около 49-50 години, предава dariknews.bg

За да има достатъчно кадри, в системата трябва да влязат близо 40 хиляди специалисти в следващите 10 години, а в момента най-голям недостиг има на учители по физика и по математика, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той участва в конференция, посветена на привличането и задържането на младите учители, организирана от Синдиката на българските учители.

Системата за квалификация и кариерно развитие на учителите у нас е развита добре, а кадровото обезпечаване е фактор за качеството на образованието, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Но след осем години в българската образователна система ще се пенсионират 39 000 учители. Във висшите учебни заведения се подготвят 20 000 студенти, като от тях половината влизат в образователната система“, отчете синдикалният лидер.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев увеличението на учителските заплати е основният начин за привличане на повече млади хора към учителската професия.

В момента минималната основна заплата за младши учител и учител е 760 лева. „След като бъдат направени следващи стъпки с бюджетите за следващите три години, минималната заплата ще достигне 1250 лева“, каза министърът.

1 2

Подобни статии

Top