Само един кандидат за школски директор скъсаха на писмения изпит в Пловдив

46 от мераклиите за училищни шефове продължават, една работа е анулирана

48 от допуснати 51 кандидати се явиха днес на писмения изпит, който е първи кръг от конкурса за директори на 31 училища от Пловдив и областта. В рекорден брой учебни заведения предстои смяна на ръководствата, след като 14 школски шефове бяха пенсионирани. С нови директори ще бъдат и училищата, в които има временно изпълняващ длъжността. Само един не е събрал минимума от 25 точки, за да продължи нататък в състезанието. Една писмена работа е била анулирана, тъй като е имало съмнение за поставен знак.

Тестът се проведе в сградата на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия при спазване на всички противоепидемични мерки. Кандидатите влязоха в изпитната зала с маски и след дезинфекция на ръцете. Председателят на комисията – главен експерт в дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН – Моника Златкова, даде възможност на всеки да избере дали да свали личното предпазно средство или да остане така през 90-те минути, докато продължава писменият изпит.

Допуснатите по документи трябваше да се справят с 50 въпроса, свързани със законовата и нормативна уредба, а така също Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

На излизане кандидатите споделиха, че тестът не бил никак лек.

Те са очаквали повече казуси, свързани с онлайн обучението от разстояние, но вместо това са преобладавали въпроси за приобщаващото образование и учебните планове. Трябва да се познава нормативната база, но в някои въпроси е излишно задълбаването в детайли, коментираха директори – например дали даден въпрос е уреден в решение или в постановление на Министерски съвет.

„Беше трудно, но се надявам да съм се справил и да бъда допуснат до интервю”, сподели на излизане Костадин Петлешков. Той е преподавател по математика и се състезава за ОУ „Драган Манчов”. На въпрос само на едно училище ли залага, младият педагог отговори, че обратното би било несериозно.

За същото училище кандидатства и Десислава Стаменова, която в момента е начален учител там.

За шест училища ще се бори настоящият директор на СУ „Найден Геров” – Емил Начев. Той се състезава за Хуманитарната гимназия, СУ „Пейо Яворов”, СУ „П. Хилендарски”, СУ „Димитър Матевски”, ОУ „Драган Манчов” и ОУ „Стоян Михайловски”.

1 2

Подобни статии

Top