Само медицински сестри и доброволци обслужват COVID болни в болницата в Свищов

Лекари няма, налага се кметът и кинезитерапевт да влязат на помощ в отделение със заразени

В Свищов общинската болница е в бедствено положение. Без лекари и сестри болните там се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти.

COVID отделението е на първия етаж с 15 легла. За по-малко от месец през него са преминали около 70 пациенти, а тяхното лечение преминава без лекар в отделението – 25 дни за болните се грижи медицинска сестра, влязла доброволно в отделението – тя се разболява и на мястото й идва друга медицинска сестра, която също се оказва с коронавирус.

Пациентите се оказват без грижи на медицинско лице, като доброволец влезе и кметът на Свищов, който обаче заболява и е под карантина. Той разказа, че е влязъл, за да подкрепи морално единствената медицинска сестра, грижила се за болните.

„Беше ад в отделението, имаше ситуация вечерно време с пациент с висока температура, който не се повлияваше от лекарствата и се наложи с лед да сваляме температурата“, разказва кметът Генчо Генчев.

Инфекционист от Сливен помага на кмета с телефонни консултации

В болницата идва на помощ и кинезитерапевт, който също асистира на медицинска сестра. Присъства на смърт на пациент, като сам е слагал кислородната маска и е следял монитора.

Временно изпълняващият длъжността управител на общинска болница Илиян Венков също влиза в отделението заради липсата на лекари. Той обясни, че има частична визитация от специалисти, но във вътрешното отделение са все хора на пределна възраст със заболявания.

Лекарят инфекционист от Сливен д-р Митко Баев, който все още завежда инфекциозното отделение на сливенската болница и на празника на града – Димитровден, получи званието Почетен гражданин на Сливен, денонощно пък е на телефона в помощ на бедстващото отделение.

Кметът и болницата призовават в лечелното заведение да се командироват лекари, алармирали са и отговорните ведомства.

Източник и снимки: bTV

Подобни статии

Top