Само опозицията се яви на консултациите за ново правителство, свикани от президента (ВИДЕО) - DC news

Само опозицията се яви на консултациите за ново правителство, свикани от президента (ВИДЕО)

С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство.

От общо четири планирани срещи в първия ден, държавният глава проведе само две. „Продължаваме промяната“ и БСП отказаха да отидат в президентството, под предлога, че гласуват на второ четене актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия.

Така на консултации се оказаха само представители на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС. И двете партии бяха категорични, че опциите за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент са обречени и настояха за предсрочни избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че отчитат всички предизвикателства и рискове на дневен ред в Народното събрание. „Даваме си сметка, че ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, това ще е катастрофа“, коментира тя. И отново потвърди, че ако ПП не успеят да съставят нов кабинет, ГЕРБ ще върнат мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила.

„Оставката на правителството не е началото на тази криза. Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма“, категоричен беше Томислав Дончев.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред президента, че настоящата политическа криза е естествен край на „политиката, основана на лъжата и омразата“.

„Коалицията не се основаваше не на ценности и политики, а на база отрицание и цялата й идейност беше основната на лъжата. Проваленото правителство отказваше да има диалог с опозицията за проблемите на българските граждани, но после се разбра, че има отказ и от диалог вътре в досегашното управляващо мнозинство. Самонарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от „правилните хора“, посочи Карадайъ.

„Според нас трудно може да се намери диалог за постигане на хомогенно мнозинство в този парламент. Ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с отговорност политическите партии. И в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното – да влезем с нашите ценности, цели и приоритети за държавата“, обясни още лидерът на ДПС.

„Поради това, че в момента Комисията за бюджет и финанси разглежда актуализацията на бюджета за тази година на второ четене, както и поради това, че „Продължаваме промяната“ ще проведе довечера своя национален съвет, от групата са помолили да се отложат преговорите при президента“, коментира  депутатът и председател на ПГ на ПП Андрей Гюров.

„Когато се видим с президента, да можем да проведем едни наистина смислени консултации, които ще се проведат в края на седмицата, след като той се прибере от Мадрид“, посочи той.

Гюров добави, че по време на срещата той очаква да се видят с ясен мандат както от партията „Продължаваме промяната“, така и с коалиционните партньори. По думите му за ПП е много важно процесът при връчване и получаване на мандат да върви възможно най-бързо. Заради това още тази сутрин премиерът Кирил Петков е връчил в деловодството на НС оставката на правителството, за да може да се задвижат всички процедури.

Дали ще бъде предложен Кирил Петков за премиер ще стане ясно по след края на консултациите и националния съвет на ПП, коментира още Андрей Гюров.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха от БСП във връзка с отклонената покана за разговори с президента Румен Радев.

Утре – вторник, консултациите на „Дондуков“ 2 продължават. По план държавният глава Румен Радев трябва да се срещне в 9.00 часа с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“, а от 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“. В 11.30 часа за консултации ще влезе и най-малката парламентарната група в 47-ото НС – тази на „Възраждане“.

Източник: DarikNews
Снимки: БГНЕС и Президентство

Подобни статии

Top