Само три жалби са подадени за нарушения в ОИК- Асеновград

От началото на предизборната кампания до този момент

Три са жалбите за нарушения на Изборния кодекс, които са постъпили в Общинската избирателна комисия в Асеновград от началото на предизборната кампания до този момент.

Първият сигнал, свързан с местните избори,  е подаден още на 2 октомври от  член на една от партиите, участници във вота. В него от партията реагират, че още в първите дни на кампанията граждани са забелязали син лек автомобил, марка „Голф“ със смолянска регистарция да се движи из Асеновград със залепени агитационни материали с номера на друга политическа сила.  Сигналът е отправен към ЦИК,  сезирана е  и Районната прокуратура в Асеновград. Отговорът на Прокуратурата е, че се касае за нарушение на Изборния кодекс, а не за престъпление. Собственикът на колата е предупреден и е премахнал предизборните лепенки.

В друга жалба гражданин коментира, че предизборната шатра на една от партиите е разположена точно пред входа на Общинската избирателна комисия. Според него “ това е грубо нарушение на изборния процес и трябва да бъде спряно“. Според отговора на ЦИК агитационната палатка е поставена на цетралния площад, което  не е незаконно и не нарушава правилата за изборите.

Последният сигнал е от началото на тази седмица. Той е за неправомерно поставяне на агитационни материали на едно от таблата в центъра на града. Партията, която е нарушила правилата е предупредена да премахне плакатите си и да спазва изискванията за разпростарнение на материалите за агитрация.

 

Подобни статии

Top