Сани Жекова шеста на Олимпиадата

Българката с най-добро представяне от нашите до момента в Пьонгчанг, получи контузия

Александра Жекова се класира на шестото място в дисциплината сноуборд крос на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Сани достигна до финала, но не успя да подобри петото си място от Сочи 2014.

Въпреки това българката се представи страхотно, като успя да се класира за битката за медалите след много солидно представяне в 1/4-финалната и полуфиналната серия. Във втората дори имаше опасност да падне, тъй като се получи лек контакт с една от съперничките й, но все пак остана на крака, за да постигне най-добрия български резултат до този момент на Игрите.

Във финала Сани стартира добре, но след средата на дистанцията изостана и не успя да догони лидерките. Италианката Микела Мойоли спечели златото, като изпревари 16-годишната французойка Юлия Перейра Де Соуса Мабило и чехкинята Ева Самкова.

„Предвид трудностите, които имаме при подготовката си, резултатът не е никак лош. Щастлива съм“, заяви пред БНТ веднага след финала Жекова, която обяви, че ще остане още година в спорта, но едва ли ще се състезава на нова Олимпиада. Това бе нейното 4-о участие.

„Щастлива съм, че попаднах в големия финал. Беше много трудно, силите на всички момичета бяха изравнени, а липсата на тренировки си каза думата. Заради отменените тренировки не познавах много добре трасето и днес трябваше да го усетя за пръв път. За съжаление не успях да намеря път след лошата врата, която имах на старта, но мисля, че не отстъпих много на другите. Щастлива съм от това шесто място.
Направих много лошо падане в началото на сесия, дори мисля, че разтегнах сухожилие и заради това едната ми обувка беше много по-стегната от другата. По тази причина ми беше трудно да се адаптирам в началото на тренировъчната сесия, но успях да остана спокойна, което беше много важно“, доваби Сани.

Мария Киркова завърши на 35-о място с 1:49.01 минута в слалома при жените. Тя беше 41-а в първия манш с 54.87 секунди и 35-а във втория с 54.14 секунди. Този старт трябваше да се проведе в сряда, но беше отложен заради силни ветрове в Пьонгчанг. Златото спечели шведката Фрида Хансдотер.

Подобни статии

Top