Съпругата и синът на загиналия пилот подп. Валентин Терзиев искат обезщетение от авиобаза „Граф Игнатиево“ чрез съда

Делото е за обезщетение заради извънредния труд на летеца, който не е бил компенсиран за повече от 11 години

12-годишният син на загиналия край Шабла пилот от Асеновград подп. Валентин Терзиев съди авиобаза Граф Игнатиево за извънредния труд на баща му, който е бил положен, но не е бил платен на семейството след смъртта на загиналия летец. Става дума за общо обезщетение за дължимо възнаграждение за близо 2 967 извънредни часа труд, които не са били компенсирани с почивка до смъртта му, заедно с лихвите.

Делото е заведено в Окръжен съд Плодив срещу авиобазата от името на 12-годишния Александър от неговата майка. Става дума за извънредни работни часове в периода от от 26.05.2010 г. до  до датата на смъртта на пилота – 9.06.2021 г. Искът, внесен от майката Димитрина Попова, е в размер на 70 000 лв.

С разпореждане от 30.07.2021 г. окръжният съд оставя без движение исковата молба за отстраняване на посочени нередовности. След като те са отстранени, на 23 септември Окръжният съд приема, че всъщност става дума за множетво искове, всеки от които е с цена под 25 000 лв. Заради това съдебният състав се произнася, че делото е подсъдно на районния съд и прекратява производството, като го изпраща по подсъдност на Районния съд в Асеновград.

Определението обаче е обжалвано пред Апелативния съд, който вчера се е произнесъл с ново определение и е постановил, че всъщност става дума за общо обезщетение. Апелативните съдии връщат делото отново на окръжния съд.

Междувременно съпругата на загиналия пилот потвърди за воденото от нея и сина й дело в социалната мрежа. Според нея ангажиментите на Министерството на отбраната далеч не се свеждат само до финансови средства, които се дължат на всички пилоти, напуснали системата.

„Все още очаквам мин. Панайотов да започне и да работи щом е поел този пост и да назначи вътрешна проверка на Инспектората на МО, както е по закон. Не знам за какви избори говорим щом Министър и не кой да е, а на отбраната на страната ни ПОГАЗВА основните закони, които следва да спазва. Иначе се забърза да изпрати запитване за още 8 самолета – похвално. Но наред със запитването да повдигне и въпроса за ОТГОВОРНОСТИТЕ. Или на нашите политици и ръководни кадри тази дума е непозната?“, пише още Димитрина Попова.

Подобни статии

Top