Съпрузи осъдиха общината в Асеновград заради дърво, паднало върху колата им

Общината ще трябва да плати щетите върху колата в размер на 1681 лв.

Съпрузи осъдиха община Асеновград заради дърво, паднало върху автомобила им – „Фиат Добло“. Инцидентът е станал на 11 февруари миналата година, а общината ще трябва да плати на семейството обезщетение от 1681 лева и разноските по делото в размер на 657,48 лв.

Съпрузите подали иск в съда срещу общината, тъй като миналия февруари дървото паднало върху колата им и автомобилите на съседите, паркирани на улицата пред къщите на бул. „България“. В резултат върху фиата на семейството били нанесени щети – деформиран и изкривен били предния капак и левия десен калник, както и маската на автомобила, счупено било предното обзорно стъкло. Според хората дървото било изсъхнало и изгнило.

От общината обаче твърдят, че причината не била в състоянието на дървото, а в бурята, която вилняла предната нощ и заради която дървото е паднало. Оттам допълват, че не е имало данни дървото да е било изсъхнало, тъй като служители на ответника периодично извършват почистване на сухи клони по дървесната растителност по постъпили сигнали и извършват текущ контрол. Според общинската администрация липсва виновно бездействие на служителите.

Съдът е назначил съдебно-автотехническа експертиза на щетите по делото. Според вещото лице средната пазарна цена за ремонт на повредените части, а именно преден ляв калник – подмяна и боядисване на новата част, преден капак – ремонтно боядисване и предно стъкло – подмяна, е 1681,03 лева. Сумата малко се различава от поисканите 1686 лева от собствениците на увредената о дървото кола. Затова съдът е преценил, че обезщетението трябва да бъде в размер на посочената от експерта сума от 1681 лв., заедно с лихвите от подаването на иска през юли миналата година, до влизане на решението в сила.

То обаче може да бъде обжалвано пред Пловдивския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Подобни статии

Top