Съпрузите, източили евросредства по програми за трудова заетост, остават зад решетките (СНИМКИ)

Наемали фиктивни работници в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград

Пловдивският окръжен съд остави зад решетките съпрузите Стойчо и Ива Ваневи, които бяха арестувани на 14 януари за източване на евросредства по европейски програми, свързани с трудовата заетост и пране на пари.

Двамата бяха спипани след проведена операция на пловдивската Икономическа полиция.

За малко повече от година,  в периода от 12.10.2017 г. до м. януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, в градовете Пловдив, Раковски, Велинград, Котел,  Харманли и Свиленград, в съучастие като извършители, съпрузите са подали фалшива информация  пред Бюрата по труда в тях и Агенцията по заетостта в София, за да получат средства от европейските фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, и съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

50-годишният Стойчо и 45-годишната му съпруга наели фиктивно 101 души на работа, като им плащали осигуровките. Впоследствие им вземали дебитните карти и теглели парите, постъпващи от европейските фондове по личните им сметки.

Пловдивчаните искали да изтеглят близо 700 хил. лева, но успели да дръпнат от картите само около 94 хиляди.

Според прокуратурата случаят е особено тежък. В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.

Днес наблюдаващият делото прокурор настоя за най-тежката мярка „задържане под стража“ за мъжа и жената, мотивирайки се с това, че престъплението, в което са обвинени, предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева. Освен това според него имало опасност те да се укрият и да извършат и друго престъпление.

Адвокатите на двамата не оспорваха това, че съпрузите са извършили престъплението, в което са обвинени. Според защитниците обаче, няма опасност двамата да се укрият и да извършат друго престъпление.

Съдебният състав прецени, че са налице всички предпоставки за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“ и остави двамата в ареста.

Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд. Ако това стане, жалбата на Стойчо и Ива Ваневи ще бъде гледана на 24 януари – четвъртък, от 10 ч.

Подобни статии

Top