Сърбинът, пренесъл 10 кг хероин през турската граница, остава зад решетките

45-годишният сърбин с двойно гражданство,

който бе арестуван на ГКПП „Капитан Андреево“ с  10.345 кг хероин остава в ареста за постоянно. Това съобщиха от Апелативния съд в Пловдив.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на Окръжен съд-Хасково, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъжа, който има двойно гражданство – сръбско и турско.

С.Б.  задържан на 17.12.2018 г., когато на ГКПП „Капитан Андреево“ на влизане от Република Турция при оглед митничарите открили в резервната гума на колата му пакети, съдържащи над 10 кг хероин. Стойността на дрогата е 931 050 лв, съобщиха тогава от прокуратурата.

Сърбинът не е осъждан досега. Той сам е признал в разпита си, че е знаел за въпросния хероин, който взел от Турция, за да го пренесе през България до Сърбия.  Пред съда той разказа, че има трима синове, най-малкият от които страда от тежко онкологично заболяване. Пренасял е наркотика, за да осигури средства за лечението му.

Апелативните магистратите посочиха, че за престъпление, което сърбинът е извършил, е предвидено наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева, което е едно от законовите основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според тях има реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Причината е, че той не живее в България и няма при кого да отседне заедно със семейството си.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Снимки: haskovo.info

Подобни статии

Top