Сърцата на книгоманите в Пловдив вече туптят в едно

Любовта към книгите е чувство, което трудно може да се опише. Но още по-трудно е с нестандартни и иновативни методи да успееш да накараш над 20 човека не просто да обсъждат и анализират, но и да отворят сърцата си за определено четиво.

Днес ще ви запознаем с хората, които успяха, и то още с първия опит.  Инициатива за четящи Book Discussion club Plovdiv събра на едно място различни характери, обединени от желание за самоусъвършенстване. Зад първото по рода си събитие за четящи под тепетата стоят Никола Минков и Георги Гимишев – приятели, водени от желанието да се развиват и да тестват възможностите си в най-разнообразни предизвикателства.

Датата на първата среща на клуба на четящите не е избрана случайно – 23 април е Световния ден на книгата. Очертава се следващата сбирка също да е около светъл празник – Деня на българската писменост и култура 24 май.

Първата книга, която книгоманите в Пловдив дискутираха е класиката „Мисли и Забогатявай“ на Наполеон Хил. Една от главите в книгата – „Колективният гений“ е  катализатор на идеята за иницииране на среща между четящите под тепетата. Момчетата прилагат различни активни методи, за да избягат от „сухата“ дискусия. Те измислят куизове, разделят присъстващите на отбори, провокират с въпроси.  Така всеки се забавлява, обогатява и има възможност да изрази мнението си.

„Общо бяхме около 20 човека, половината от които бяха чели книгата и се получи страхотна дискусия“, разказва Николай. „Оттук нататък няма да сме ние хората, които да казваме кое трябва да се чете и дискутира. Направихме група във фейсбук – Мастърмайнд клуб, в която всеки може да дава предложения за книги, а след това да се гласува.“

Вече е избрано и второто четиво, което книголюбителите ще обсъждат – „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ на Дейл Карнеги. Според организаторите е нормално в началото да има интерес към по-комерсиалните четива, от които повече хора могат да извлекат изводи и напътствия за по-успешна реализация.

„Постоянно ми хрумват нови идеи, свързани и с организацията, и с методите за по-добро вникване в материята на дадена книга. Желанието ни е всеки да ни дава насоки и да се включва с каквото му допада. Искаме да го правим всички заедно – от нас за нас и да е максимално полезно за всички.“

Никола е роден в Пловдив, развива собствен бизнес и паралелно с това учи предприемачество в столицата. Специалността му допада най-вече, защото е комплексна и съчетава в себе си различни дисциплини, които му помагат да се развива и да усъвършенства уменията си. Пада си по литература, свързана със себеразвитие и споделя, че заради динамичното си ежедневие най-често посяга към аудио книгите. „Мога да слушам докато правя различни неща или пътувам, а и вече имам тренинг“. 

Художествената литература също е изключително важна част от ежедневието на Николай, която му доставя голямо удоволствие. Последната книга, от която останал запленен, е антиутопичния роман на Джордж Оруел „1984“. Шедьовърът на британския творец е и повод да отворим темата за ситуацията в България. Една от големите цели на Никола е да помогне държавата да стане по-добро място за живеене. За разлика от повечето си връстници, Ники има и доста ясна визия как да се случат нещата.

„Хората трябва да променят отношението си един към друг, да станат по-адекватни, да спрат да търсят винаги друг виновник за несгодите си и наистина да поискат да останат и да се развиват тук.“

Близо година Никола е живял и в Германия, където учи информатика. Заминава с желание и големи надежди, но бързо усеща, че там не е неговото място. „Аз съм човек, който обича реда, но там всичко е прекалено подредено и при всяко излизане извън тази стриктност, германците просто блокират и не знаят как да действат. Не ми харесва фалшивата им учтивост, студенината, те са хора на крайностите, а аз смятам, че трябва да има баланс във всичко.“ 

Попадайки в курс, изцяло съставен от германци, Никола е очаквал да срещне толерантност и разбиране. ‘Не съм искал да ме приобщават, а поне да се опитат да ме опознаят, най-малкото от любопитство. За съжаление, това не се случи и на третия месец разбрах, че няма как да бъда щастлив в такава среда“. 

Въпреки всичко, Никола изобщо не съжалява за времето, прекарано в чужбина. „Натрупах много ценен опит, за пръв път живях сам, работих и най-важното – разбрах, че нито тук в толкова зле, нито там всичко е перфектно.“  Убедил се е, че нацията ни може да използва много от работещите модели на други страни, за да се развива и да разгръща потенциала си.

Затова и искрено се надява в бъдеще Book Discussion club Plovdiv да се развие и в него да се включат деца.

„Сега опипваме почвата с възрастни, все пак при децата всичко трябва да е много прецизно, защото те попиват и ако успееш да ги убедиш от малки да разсъждават, то това определя до голяма степен бъдещето им“. 

Сред хобитата на Никола е и музиката – страст, на която един ден е сигурен, че ще успее да се отдаде в голяма степен. Искам да се чувствам достатъчно обезпечен материално, за да мога в бъдеще да се посветя на музиката, без да се тревожа за прехраната си. 

Разностранните интереси на Никола често стават повод и за притеснение: „Искам да се занимавам с много неща и когато ги правя едновременно, има риск да не доведа нито едно до край. Доста се бях притеснил, докато не попаднах случайно книгата „Ренесансовата душа“, където открих себе си. Оказа се, че по сета има много хора като мен, осен това разбрах, е да искаш да правиш всичко изобщо не е лошо – просто трябва да се заемаш с дейностите последователно – постигаш едната цел и след това минаваш на следващата“. 

Независимо дали сте набелязали следващата си цел, ако обичате книгите, непременно станете част от Book Discussion club Plovdiv. И не забравяйте – промяната към по-добро започва от нас самите!

Подобни статии

Top