Със „Среща на поколенията“ ансамбъл „Тракия“ празнува 45-ти рожден ден на Античния

Юбилей ще празнува днес на Античния театър Фолклорен ансамбъл „Тракия“

С голям концерт в рамките на Международния фолклорен фестивал, прочутият пловдивски ансамбъл ще събере поколенията танцьори, играли в него. Спектакълът „Среща на поколенията“ ще бъде с вход свободен.

За ансамбъла:

Ансамбъл “Тракия” – гр. Пловдив е създаден през 1974 г., като Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия” на бюджетна издръжка към Министерство на културата до 31.12.1998 г. и от 01.01.1999 г. съгласно Постановление 711 на МС е към Община Пловдив.

Творческият облик на “Тракия” е създаден от проф.Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц. Стефан Мутафчиев – първият диригент на хора, проф. Николай Стойков – първият диригент на оркестъра, академик Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци.

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас, Плевен, Русе и др. Всички те пристигат в Пловдив с желание да учат в  АМТИИ и  да се усъвършенстват в ансамбъл „Тракия”. Това е единствен уникален шанс за интеграция между образованието и голямото сценично изкуство. В този момент в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия”.

Вече 45 години “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми,

като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

Досега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и в повече от 60 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и т.н. и т.н.  Ансамбълът си е създал международно име в световната култура – едно уникално постижение за град Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top