САЩ избират нов президент

Американците избират между републиканеца Доналд Тръмп и демократа Джо Байдън, гласуват и за Конгрес

В Съединените щати днес гласуват за президент и Конгрес. Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да дойде демократът Джо Байдън.

Освен за президент, американците гласуват и за подновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори 100-местната горна камара. Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса. Сега демократите контролират Камарата на представителите, а републиканците – Сената.

И още – съобщава се, че събраните и похарчени от предизборните щабове тази година суми са рекордни – 6,6 милиарда долара само за президентските избори – с 2 милиарда повече, отколкото през 2016 година.

Кога ще получим резултатите от изборите в САЩ?

Резултатът от US изборите обикновено се получава в нощта на изборния ден. Първите екзит полове са огласяват на Източното крайбрежие в 19,00 местно време или 00,00 GMT, 2 часа българско време. Пълното преброяване никога не се завършва в изборната нощ, но обикновено има достатъчно гласове, за да се потвърди победител.

Президентите на САЩ не се решават от националния вот, а от спечелването на достатъчно щати. Победителят във всеки щат взима определен брой „електорални гласове“ въз основа приблизително на броя на населението си. За да се спечели Белия дом са необходими 270 електорални гласа.

Защо тази година е различна?

Пандемията на коронавируса накара повече от всякога хората да гласуват предсрочно, по пощата или лично. Гласовете по пощата обикновено се отчитат по-дълго, тъй като трябва да преминат през повече стъпки, за да бъдат проверени, като проверка на подпис и адрес.

Някои щати, като Флорида и Охайо, позволяват този процес да започне седмици преди изборния ден, така че гласовете са готови за преброяване. Но други щати, като Пенсилвания и Уисконсин, не позволяват обработката на предсрочни гласове до деня на гласуването.

Повечето бюлетини – хартиени или цифрови – се броят от машини, но анкетиращите трябва да проверят всички хартиени бюлетини, които машините не обработват.

След затваряне на избирателните секции данните за гласуването ще бъдат прехвърлени в централен предизборен щаб – кметство или подобно място. Понякога това се прави по електронен път.

Окончателните резултати от гласуването могат да се променят между първото преброяване и тези заверени резултати, но не драстично.

Ако резултатът от изборите е оспорен, следва преброяване, което може да продължил повече от месец – и да е последвано от решението на Върховния съд. Това се случи през 2000 гогато, когато Ал Гор загуби с 537 гласа от Джордж Буш.

Източник: Монитор

Подобни статии

Top