САЩ санкционира Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми

Санкциите са въз основа на закона „Магнитски”

САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации. Това обявиха от Министерството на финансите на САЩ. Санкциите са въз основа на закона „Магнитски”.

Българският министър-председател Стефан Янев е уведомен за санкциите в телефонен разговор с помощник-държавния секретар Виктория Нюланд.

В документа от финансовото министерство на САЩ се посочва, че Пеевски и Божков са крупни български олигарси, а Илко Желязков, като бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции, е действал като дясна ръка на Пеевски.

Санкциите обхващат общо 65 български физически и юридически лица.

Според САЩ Васил Божков многократно е подкупвал държавни служители. Посочват се примери с Държавната комисия по хазарта.

Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято”,  които са притежавани или контролирани от Божков.

Делян Пеевски – бившият депутат от ДПС,

е определен като олигарх, който редовно е участвал в корупция. В изявлението се посочва, че той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Именно с Пеевски е свързан и Илко Желязков. За него се посочва, че той е предлагал подкупи за информация, която е предоставял на Делян Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Посочва се и схема за продажба на български документи.

В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права на тримата.

От държавния департамент на САЩ обявиха и списък с петима българи, които се свързват със сериозна корупция.

Това означава, че те и членовете на семействата им, няма да бъдат допускани на територията на Съединените щати.

Двама от тях отново са Делян Пеевски и Илко Желязков. Другите трима са Александър Манолев- бивш заместник-министър на икономиката,  бившият председател на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев, както и нейният секретар Красимир Томов и техните семейства.

Това е вторият случай, при който САЩ налагат санкции на български граждани. През февруари 2020 г. На съдията от специализирания съд Андон Миталов беше забранено да влиза в Съединените щати заради корупция.

1 2 3 4

Подобни статии

Top