Състезания по колоездене и крос срещу агресията сред учениците

Проектът срещу насилието е предназначен за младите хора, които преживяват доказването си в общността и откриват своята сексуалност и другия пол.

Състезания по колоездене и крос срещу агресията и сексуалното насилие сред младите хора ще се проведат днес и утре на Гребната база в Пловдив. Спортните инициативи се организират от Институт за политики и развитие в партньорство със сдружението „Пловдив бяга“, като част от проекта „СПРИ сексуалната агресия“, осъществяван с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

В състезанията ще участват 150 ученици на възраст между 15 и 18 години от няколко училища в Пловдив и Пловдивска област. Те ще бъдат разделени на 8 групи и ще премерят сили в двете дисциплини по северната алея на гребния канал.

Проектът срещу насилието е предназначен за младите хора, които преживяват доказването си в общността и откриват своята сексуалност и другия пол. Включването на спорт и състезателния елемент създава достъпна и удобна форма за информиране, общуване и мотивация, смятат организаторите.

„Физическото развитие и личния мотив за доказване вървят заедно. Младите хора предпочитат да се състезават честно и да се себеоткриват в състезание. Това също е част от развитието на личните качества и воля на учениците, за да изразходят енергията си в укрепване на своята личност“, каза координаторът на проекта Милена Добранова.

Според нея уменията за живота и други ценни способности, научени чрез спорт, помагат на младежите да заемат по-уверена роля във всекидневието си и да развиват способност да преодоляват предизвикателствата и да се справят с пораженията. „Общуването и възпитанието на чувствата са в основата на индивидуалното израстване“, подчерта още Милена Добранова.

Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ ще продължи и през октомври с беседи в училищата, разпространение на информационни материали и кампания за информиране и сигнализиране за случаи на сексуално насилие в дома или в училище.

Подобни статии

Top