Съветнички искат отчет за „Пловдив 2019“

Къде са отчетите за разходите за Европейска столица на културата?

Това пита в своя позиция председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева. Тя настоява фондация „Пловдив 2019“ да внесе в Общинския съвет дължимите тримесечни отчети за разходите си. Съветничката отправя и конкретни въпроси до кмета Иван Тотев за развитието по инфраструктурните проекти, свързани с Европейска столица на културата.

Каназирева припомня, че още на 27 юли миналото лято Общинският съвет прие решение, което задължава изпълнителния директор на фондацията да представя на Община Пловдив отчет за разходите на всеки три месеца. Кметът пък е задължен да внася тези отчети за обсъждане и приемане в Общинския съвет.  Според нея това не е направено.

Фондация „Пловдив 2019“ се разпорежда с бюджет за милиони левове за подготовката на Европейска столица на културата – през 2017 г. този бюджет бе 5,5 млн. лева, а през 2018 г. е близо 9 млн. лв., посочва Каназирева. По думите й това са пари на всички данъкоплатци и изразходването им не може да става зад гърба на хората.

„Има два големи проблема – първият е, че Пловдив наистина закъснява и рискуваме представянето си през 2019 г. Вторият е липсата на прозрачност – това създава недоверие и разрушава така необходимата съпричастност на всеки пловдивчанин към каузата Европейска столица на културата“, обяснява Каназирева.

Според „Съюз за Пловдив“, сериозно безпокойство предизвиква и това, че до този момент няма завършен нито един инфраструктурен проект за Европейска столица на културата. Не са завършени нито площад „Централен“, нито кино „Космос“, а също галериите на ул. „Гладстон“ и под стълбището на „Каменица“. Същото е положението с Тютюневия град, Концертната зала и зоологическата градина. Тези обекти бяха включени в програмата от самата Община и бяха подпомогнати с държавно финансиране, но нямат изготвени и одобрени технически проекти, не са избрани и изпълнители, припомня Каназирева.

Тя предупреждава, че забавянето създава реална опасност Пловдив да провежда културните събития в старите зали и галерии, със затворена Концертна зала, с недовършен централен площад и археологически комплекс Римски форум. В същото време италианският град Матера посреща Европейска културна столица през 2019 г. напълно преобразен, с много нови музеи и зали.

„Съюз за Пловдив“ очаква кметът Иван Тотев да отговори на следните въпроси:

1. Каква е причината до този момент нито един отчет на фондация „Пловдив 2019“ да не е внесен в Общинския съвет?

2. Кога ще бъде завършена реконструкцията на пл. „Централен“ и каква е причината за забавянето й?

3. Какви дейности ще има в кино „Космос“ и кога ще бъде завършен ремонтът?

4. Има ли проект за Тютюневия град и кога ще бъде реализиран?

5. Кога Концертната зала ще бъде основно ремонтирана?

6. Кога ще бъде изградена художествена галерия под стълбището на „Каменица“?

7. Кога ще бъде отворен зоопаркът и защо строително-монтажните работи не са завършени?

Фондация „Пловдив 2019” се държи като секретна организация,

заявява в позицията си общинският съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева, която също настоява за пълен отчет от градското ръководство.

Тя пояснява, че като съветник, е научила от медиите, че „Пловдив 2019” се мести в един от тютюневите складове, който е частна собственост, срещу месечен наем от 20 000 лв.  Според публикуваните информации договорът е за 30 месеца, което прави наем от 600 000 лв. за целия период. Отделно от фондацията искат 200 000 лв. за ремонт. Във въпросния тютюнев склад беше и коледното парти на „Пловдив 2019”. Това са доста средства, с които може да се свършат доста смислени неща за града, и дали те трябва да се дадат именно за офис на „Пловдив 2019” би трябвало да подлежи на дебат, смята Деведжиева. Тя пита защо, ако договорът е в сила от декември 2017 г. и се плаща наем, складът е заключен, а фондацията продължава да ползва помещенията в сградата, в която е Министерството на туризма.

Според съветничката от Реформаторския блок на всички пловдивчани вече е ясно, че ремонтът на пл. „Централен” няма да започне скоро, а до 12 януари 2019 г., за когато е насрочено официалното откриване на събитията от Европейската столица на културата, няма да е готова нито галерията на ул. „Гладстон”, нито тази в Детмаг, нито ще е завършена работата по кино „Космос” или в Тютюневия град.

„Така ще бъдем Европейска столица на строителството и срама, а не на културата. Тъжно е, но е факт“, подчертава Деведжиева.

Подобни статии

Top