Съветниците намалиха компенсациите за превозвачите от 3 милиона на 1 милион лева

Парите ще се вземат от заделените средства за електронната система за градския транспорт

След повече от час и половина ожесточени дебати в зала общинските съветници на Пловдив решиха да отпуснат 1 милион лева на 3-те фирми превозвачи. Зам.-кметът по финанси Величко Родопски уточни, парите ще се вземат от електронната система за градския транспорт, където са предвидени 950 000 лв., и допълнително ще се търсят в бюджета 50 хиляди лв., съобщи Радио Пловдив.

Първоначално, след среща на представители на транспортните фирми с кмета Здравко Димитров миналата седмица стана ясно, че ще отпуснат 2 милиона лева, за да не се стигне до стачка. Превозвачите обявиха, че загубите им от купуване на преференциални карти за пътуване надхвърлят 1,5 млн. лв. до края на август.

Часове преди сесията на ОбС кметът внесе извънредно предложение за компенсация от 3 милиона лева. Според него 1 млн. лева ще се вземат от реконструкцията на ул. „Даме Груев“, други 600 000 лева – от електронната система за градския транспорт и 1, 050 млн. лева – от отчуждителни процедури. Други 350 000 лева за разходи за материали и текущи ремонти също се пренасочват към превозвачите.

В зала обаче предложението претърпя сериозни промени.

Независимият съветник Слави Георгив припомни, че сагата с пловдивския градски транспорт датира от времето на кмета Иван Чомаков, и напомни, че сигналите за нередности в транспорта са от години, но общината не взема мерки.  Лидерът на групата на ВМРО Стефан Послийски предложи сега да се платят 1 милион лева, а остатъкът от 588 000 лв. – по-нататък. Той бе подкрепен от председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ пък предложи съставянето на нарочна комисия, която да разгледа всички документи, свързани с транспорта, и да излезе с конкретни предложения. Председателят на БСП Николай Радев обаче напомни, че няма нужда от такава комисия, защото в ОбС функционира комисия по транспорта. В крайна сметка в зала предложението за нова комисия не бе прието.

Представителят на превозвачите Веселин Дошков призова в зала съветниците да подкрепят отпускането на средства, като припомни, че дългове са натрупани още от 2016 г.

В крайна сметка, след близо 2 часа дебати, 31 съветници от ГЕРБ, ВМРО, БСП и „Съюз за Пловдив“ гласуваха за отпускането на 1 млн. лв., 4-ма от „Демократична България“ и 2-ма от „Кауза Пловдив“ бяха против, а 5-ма се въздържаха.

След решението на местния парламент кметът Димитров коментира, че проблемите с градския транспорт на Пловдив се повтарят всяка година.

„Миналата година реагира държавата, мисля, че сега пак ще стане така. Утре зам.- кметът Тодор Чонов има среща с министъра на транспорта“, каза градоначалникът. По думите му не е редно разговорите да се водят през медиите, и е станало „много грозно“, кагато именно през медиите те са алармирали, че готвят протести, съобщиха от община Пловдив.

В същото време кметът коментира и правото  им  да поискат компенсации, защото търпят загуби заради по- малкото пътници и по-скъпи горива.

„Проблемът е общ и аз като кмет на град Пловдив съм длъжен да намеря изход от ситуацията“, каза още пловдивският кмет. По думите му Всяка година община Пловдив се налага да компенсира превозвачите – било то финансово, било то с намаление на броя на автобусите и актуализиране на разписанията.

„Фирмите действително търпят загуби, заради намаления брой пътници и по-малкото продадени преференциални карти за градски транспорт по време на епидемичната обстановка“, допълни той и съобщи, че предстои проектът за общинското дружество да бъде предложен на широк обществен дебат.

„Необходимо е превозвачите да подобрят условията, така че градският транспорт да стане предпочитан начин на придвижване, с което ще печелят и повече от дейността си. Транспортната услуга в другите големи градове се осъществява от общински фирмите, които също се дотират много сериозно“, посочи заместник-кметът Тодор Чонов и подчерта, че Община Пловдив налага ежемесечно сериозни санкции при неспазване на разписанието, пропускане на спирки и други.

По думите му в момента Община Пловдив не работи по план „Б“, който би се задействал при неизпълнение на договорите от страна на превозвачите. Тогава като спешна мярка Областният управител може да разреши транспортната услуга да се поеме директно от конкретен превозвач.

Очаква се Тодор Чонов ще проведе разговор със служебния министър на транспорта за евентуални компенсации за превозвачите и разпределението на средствата по общини.

Подобни статии

Top