Съветниците недоволни от отчета на фондация „Пловдив 2019“, искат повече детайли

Бурни дебати по време на обсъждането на финансовата рамка на общинската фондация

Бурна полемика предизвика отчета на общинската фондация „Пловдив 2019“ на днешната сесия на Общинския съвет. Недоволни от работата на фондацията, съветници от опозицията нападнаха шефа на общинското НПО  Кирил Велчев, който, след като прочете отчета си, не можа да отговори конкретно на нито един от въпросите, които му бяха зададени и обеща да предостави допълнителни справки. Стигна се дотам, съветници да обясняват на Велчев как работят счетоводителите в частните фирми и училищата.

Първа нападна шефовете на „Пловдив 2019“ Петя Манева от БСП. Тя започна от първото събитие в рамките на ЕСК тази година – изложбата за тютюна в „СКЛАД“.

„Разтревожена съм, че в тази експозиция е нарушена обективността. Всеки един от нашето поколение е запознат с основните факти. Но тук има и втори план. Много тънко се подменят едни думички с други, като например в снимката от Балканската война. На нея се вижда офицер с фуражка на главата, който подава цигара на военнопленници с фесове. Текстът под снимката е: „Турски военен черпи с цигара военнопленник“. В никакъв случай този военен не е турски военен. Балканската война е част от историята на България и никой няма право да подменя историята“, посочи Манева. И се обърна към артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева:

„Г-жо Куюмджиева, не видяхте ли това? Кой носи отговорност? Кого обслужвате? Тютюневите истории разказвали една различна история на България и предлагат нов фокус на събитията. Всеки има право на собствени интерпретации, но никой няма право да подменя историята“, отново подчерта съветничката от левицата.

„Отчетът на фондацията е формален. Много пловдивчани имат съмнения за целесъобразността за използване на средствата, особено за откриващото събитие. Най-малко трябваше да направите детайлна разбивка за това“, посочи председателят на групата съветници на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева. „Каква е сумата, която е дала „Пловдив 2019″ за трите най-големи събития, които финансира  и как се разпределят приходите от бюджети“, настоя да разбере съпартиецът й Евелин Парасков, който в началото на сесията оправи и нарочно питане до кмета по тези въпроси.

Според съветникът от ДСБ Божидар Здравков във фондацията несъмнено имало хора, които разбират какво е счетоводство.

„Има ли някой, който да не знае, че утре е 1 март, а днес свършва февруари? В нашата фирма, до 17 часа живи-умрели счетоводителите трябва да предадат отчета си на куриера за шефа. Последното тримесечие на м.г. свършва на 31 декември. И отчетът трябваше да го имаме досега. Това показва липса на желание. Няма проблем един счетоводител да удари три клавиша и да види до този момент, колко сме изхарчили към дата 28 февруари. За мен това не е проблем, а липса на желание“, категоричен беше той.

1 2

Подобни статии

Top