Съветниците от ДБ Пловдив организират експертна работна среща за нередностите в изменението на ОУП - DC news

Съветниците от ДБ Пловдив организират експертна работна среща за нередностите в изменението на ОУП

Срещата ще започне от 18.00 ч. днес

На срещата, която ще се състои от 18 часа днес – 12 юли 2022 година, в заседателната зала на Общинския съвет на Пловдив, са поканени браншовите организации, кметът на Община Пловдив, главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, общинските съветници, представители на бизнеса и на фирма „Булплан“ ООД, която изработва проекта за изменение на Общия устройствен план на града на тепетата

Групата на Демократична България в ОбС – Веселина Александрова, Добромира Костова, Веселка Христамян и Владимир Славенски, вече алармираха, че измененията на ОУП на Пловдив не борят презастрояването, а залагат корупционна схема.

Според тях в проекта на ОУП са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели и ако планът се приеме в този му вид, ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред, а в същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина.

Съветниците от ДБ в Пловдив вече предложиха две законови решения, чрез които корупционната схема може да бъде избегната, и търсят експертното мнение мнение и на заинтересованите страни. Задействането на решенията от срещата е в „ръцете“ на кмета Здравко Димитров и главния архитект Димитър Ахрянов, които трябва да направят това преди ОУП да е приет.

Очаква се на срещата да присъства и председателят на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев, който напусна ЕСУТ в знак на протест срещу заложените изменения в ОУП на Пловдив.

Top