Съветниците от „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“ с общо предложение

Без наеми за столовете за хранене, стоматологични кабинети и будки в училищата

Учебните заведения са затворени и няма основание да се събират пари

Директорите на общинските училища да бъдат освободени от задължението да събират наеми за  предоставените от тях обекти за срока от 6 март до 14 септември, включително. Това предлагат за гласуване на сесията председателите на „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“ Евелин Парасков и Едуард Сарафян. След провеждане на конкурси и търгове и със съгласието на Общинския съвет в училищата са сключени договори за наем на столове и бюфети, павилиони за продажба на закуски, свободни помещения за книжарници и зъболекарски кабинети, плувни басейни, места за разполагане на кафе и вендинг машини.

Мотивът на съветниците за отпадане задължението за заплащане на наемна цена е, че учебните занятия са прекратени от 6 март със заповед на Министерството  на здравеопазването заради пандемията на Covid – 19 и че учебната година ще завърши с дистанционно обучение, без учениците за посещават учебните заведения. Нова учебна година ще започне на 15 септември.

За проблема общинските съветници са сезирани от директора на ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян и други нейни колеги.

На практика през периода от 6 март до 14 септември включително наемателите на общински имоти, разположени на територията на училищата, не могат да работят, а съответно не реализират печалба от дейността, за която са наели съответния обект.  Заплащането на наемна цена в продължение на повече от шест месеца без никаква работа и приходи е икономически необосновано, аргументират предложението си съветниците.

Евелин Парасков и Едуард Сарафян напомнят, че голяма част от наемателите са търговски дружества и че освобождаването от заплащането на наемите  би  им помогнало да си  запазят работни места. Директорите на училищата нямат правомощия да го направят, без да има решение на Общинския съвет, затова  съветниците са внесли предложението.

1 2

Подобни статии

Top