Съветниците решиха: Тротоарното право се намалява със 70%, такса смет – с 50 на сто

Антиковид мярката влиза в сила от 1 септември до края на годината, ще важи за хотелите, ресторантите и заведенията

Тротоарното право ще бъде намалено със 70%, а такса битови отпадъци за ресторанти, заведения и хотели пада с 50 на сто. Това решиха общинските съветници днес.

Предложението бе внесено от съветника Георги Величков, според който по този начин ще се даде възможност на туристическия сектор да се съвземе от COVID-кризата.

На сесията днес обаче зам.-кметът по финанси Величко Родопски обаче заяви, че решението като незаконно, тъй като щяло да промени план сметката за чистота в средата на годината.

Той добави, че първото решение за освобождаване от такса „Тротоарно право“ е било до 31 май. „Нашият разчет беше някъде около 500 000 лв., които не влизат в общината. Сега, ако приемем това решение, на 70% може би в хазната няма да влязат над 1 милион лева. Но по-фрапиращо е другото решение за такса смет. По наши изчисления бизнесът на Пловдив плаща около 7 милиона такса смет. Ако ние ги освободим наполовина за 4 месеца това са 2 милиона, а услугата сметосъбиране се извършва. И двете наши предприятия – „Паркове и градини“  и „Чистота“ няма да работят. Отпадъците, които изхвърляме са в повече като тонажи отпреди. Ние плащаме за тези неща. И в един момент няма как да вземем средства да покрием тези разходи отдругаде, това е невъзможно. Затова казах, ако иска някой да увеличим такса смет на гражданите, а не на фирмите, да го направят. И най-важното е, че решението е незаконосъобразно“, посочи Родопски пред журналисти.

„Заведенията работят, това е несериозно. Това е популизъм. Морето е пълно, както при социализма е било“, категоричен беше кметът Здравко Димитров след дебатите.

Вносителят пък предложи решението да засегне периода от 1 септември до края на годината, когато се очаква да се повиши броят на заразените с коронавирус заради влизането на страната в четвъртата вълна и има вероятност да се стигне до нов локдаун.

От администрацията ще настояват за преразглеждане на решението, както и за мнението на областния управител.

В крайна сметка решението се прие с 28 „за“, двама „против“ и 16 „въздържали се“.

Подобни статии

Top