„Съюз за Пловдив“ не подкрепя увеличението на ТБО

Общинските съветници поискаха намаление на данък МПС за автомобили с категория евро 4, евро 5 и евро 6

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ не подкрепиха предложението на администрацията за увеличението на такса смет за 2020 година на днешната Общинска сесия.

„За да се пристъпи към завишаването на таксата от 1,50 на 1,80 промила, трябва да има много сериозен анализ на план – сметката на дейностите по чистота“, заяви председателят на групата Евелин Парасков. Той изтъкна, че от една страна разбират аргументите на Общината във връзка с ръста на отчисленията към МОСВ за депониране на битови отпадъци. Увеличението е заложено нормативно и влияе върху общите разходи за дейностите по почистването на общините. „От друга страна през последните 15 години план – сметката за чистота в Пловдив абсолютно неаргументирано скача. Правили сме десетки питания до предишната градска управа с искане да ни се представи разбивка на разходите по пера, но никога не сме получавали ясен и конкретен отговор“, коментира Парасков.

От „Съюз за Пловдив“ напомнят, че е крайно време в България, както и навсякъде в Европа, размерът на такса смет да се определя на принципа „замърсителят плаща“. Тази реформа, обачем е отложена за 2022 година.

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ входираха и предложение за намаление на данък МПС не само за автомобили с категория евро 5 и 6, но и за най-масовата категория евро 4. „Считаме, че е справедливо да има стимулиране и за собствениците на  коли с екологичен клас  евро 4. Вярно е, че това означава по-малко приходи в бюджета, но винаги сме вярвали, че тежестта трябва да се носи не само от гражданите, но и от Общината“, подчерта Евелин Парасков.

Подобни статии

Top