"Съюз за Пловдив" против евентуално увеличаване цената на билета за градския транспорт - DC news

„Съюз за Пловдив“ против евентуално увеличаване цената на билета за градския транспорт

Евелин Парасков: Дебатът е експертен, а не политически!

Експерти от транспортния бранш трябва да дадат становище на база задълбочени анализи,  дали трябва да бъдат увеличени средствата за превозвачите или да се вдигнат цените на билета и картите в градския транспорт. След като разполагаме с ясна и точна картина, в Общински съвет можем да вземем решение.Това е мнението на председателя на групата  на  съветници от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков по повод днешния дебат за градския транспорт. На срещата, организирана  от Община Пловдив на съветниците не беше представено експертно становище, което да съдържа  конкретни данни и изводи  за приходите и разходите на транспортните фирми, изпълнението на курсовете и пътникопотока.

Смятаме, че не са използвани всички възможност за оптимизиране на разходите. Също така сме на мнение, че не е постигнат  никакъв ефект от инвестицията от 20 млн. лева, направена преди повече от четири години за въвеждане на електронната система в градския транспорт„, коментира Парасков. Той напомни, че  все още няма ясен отговор защо електронното таксуване  не работи – средство, което ще оптимизира много разходите на превозвачите. „Ясно е, че превозвачите имат губещи курсове, особено извън пиковите часове, вечер, а и през целия период на извънредните мерки. Но какви са загубите и каква част от тях трябва да се покрива от  бюджета, е експертен проблем, а не политически, който да се решава в залата на Общински съвет„, счита шефът на групата.

Евелин Парасков категорично счита, че Община Пловдив трябва да изпълнява Eвропейския регламент 1370 за покриване на разходите за транспортната услуга и да плаща на километър пробег, каквото е и искането на превозвачите. Това обаче може да стане с въвеждането на електронната  система, а тя не действа пълноценно.

Според съветниците от „Съюз за Пловдив“ администрацията не трябва да търси най-лесният начин за решаването на проблема, а именно – вдигане на цената на билета.

На мнение сме, че нивото на услугата в Пловдив е над средното за страната, но преди политическия  дебат е редно да бъде иницииран експертен такъв, в който бихме участвали активно„, подчерта Евелин Парасков. Председателят на групата напомни, че в същото време  превозвачите кандидатстват за новата обществена поръчка в Пловдив за осемте автобусни линии при настоящите факти и обстоятелства.

Подобни статии

Top