„Съюз за Пловдив“ вкарва намалението на данък МПС в Общинския съвет

Съветниците искат по-малки ставки за автомобили с екологичен двигател евро 4, евро 5, евро 6 и EEV

Намаление на данъка за автомобилите в зависимост от екологичните им показатели предлагат общинските съветници от „Съюз за Пловдив“. Изменението  на Наредба за определянето размера на местните данъци е внесено в местния парламент от председателя на групата Евелин Парасков и ще бъде обявено за обществено обсъждане в сайта на Общината, преди да се гласува на сесията на 27 декември.

По-малки ставки се предлагат за автомобили с екологичен двигател евро 4, евро 5, евро 6 и EEV. Средното намаление е 10 – 12 процента, твърдят съветниците. За останалите коли без екологична категория, с евро 1, евро 2 и евро 3  налогът си остава без промяна.

А именно – предложението е коефициентът за автомобили с двигател евро 4 да се намали на 0,80  вместо 0,90 , за евро 5 да стане  0,70 вместо досегашните 0,80, а за евро 6 и EEV – 0,50 вместо 0,60. Коефициентът за автомобили без екологична категория, за евро 1 и евро 2 се запазва на 1,1, а за колите с двигател евро 3 остава 1. 

„Данък МПС в Пловдив е един от най-високите в България, дори и в сравнение със София. Разбираме, че финансовото състояние на Община Пловдив не е цветущо, от предишната администрация са сключени много договори, без да са обезпечени със средства, но пловдивчани очакват намаление на данъка и с това предложение ние си спазваме поетите обещания към гражданите. Нашата визия в тази насока е последователна и ясна. От 2012г. до днес всяка година внасяме предложение за намаляване на данък МПС. Надяваме се, че сега ще получим подкрепа за това очаквано от пловдивчани предложение, с което ще демонстрираме наистина различен подход“, коментира  Евелин Парасков.

1 2

Подобни статии

Един коментар

Top