Създателят на ансамбъл „Дилянка“: „Обучението по танци върви с възпитанието“ (СНИМКИ)

Ансамбъл „Дилянка“ ще изнесе своя юбилеен концерт на 3 август от 20:00 часа в Античния

Всеки от нас е имал своя любим учител и вероятно той е оставил най-яркия отпечатък в живота му. Учителят, който е формирал представите му за добро и зло, който го е изградил като човек. Учителят, който срещайки дори след години, гледаме със страхопочитание и респект.

Точно с такъв човек ще ви срещнем. Преподавател от 40 години, Мария Кьосева е възпитала стотици деца, преподавайки им народни танци.

Мария е израснала в семейство, където народната музика и танцът са били на особена почит: Майка ми пееше много хубаво, а баща ми свиреше на гъдулка. У нас нямаше какво да се яде, но като засвиреше радиото, татко хващаше мама и нас – три деца, много се танцуваше в нас.“

На кандидатстудентския си изпит по хореография в Полувисш институт за културно просветни кадри – Хасково, Мария танцува Еленино хоро и обяснява, че е знаела само името на това хоро.

Танцувам нещо, но не знам какво танцувам, самият ритъм ме води, то ми е в кръвта. На изпита всички кандидати бяха танцували в ансамбли, самодейни състави, пък аз не бях играла никъде. Единственото хоро, което знаех как се казва беше Елено моме и за това него танцувах.

Въпреки това Мария е приета да учи хореография, а през 1977 г. започва и нейната преподавателска дейност първоначално в кв.“Коматево“, а след това и в село Крумово. Междувременно танцува в ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”. По-късно Мария Кьосева обучава деца в школата на ансамбъл „Хоро“ – „Хорце“.

През 1992 г. строгият, но обичан преподавател създава свой детски ансамбъл „Дилянка“. В ансамбъла има три възрастови групи, а през 2006 година Кьосева създава и група за фитнес фолк където танцуват и родителите.

В рамките на тазгодишният Международен фолклорен фестивал на 3 август, ансамбъл „Дилянка“ ще отпразнува своя 25-ти рожден ден, а неговата създателка Мария Кьосева – 40 години преподавателска дейност.

„Децата страшно бързо възприемат“, обяснява дългогодишният преподавател и казва, че в школата към ансамбъла – „Звездица“, където се обучават най-малките танцьори (5-6 годишни) са записвани и деца на две години и половина.

„Нямам проблеми да уча толкова малки деца. За толкова години разбрах, че те са ми живота и аз без тези деца не мога. Карам им се, шляпкам ги по дупето, после ги гушкам, но нито едно дете не е напуснало ансамбъла. Децата разбират всичко, трябва да им се говори да им се обръща внимание, те за това и остават при мен.“

След 40 години преподавателска дейност Мария Кьосева обяснява, че уроците по танци вървят заедно със възпитанието.

Най-напред уча на отговорност. Да лъжеш и да крадеш е най-лошото и децата го знаят, затова трябва да са отговорни. Обучението по танци върви паралелно с възпитанието.

За да станеш добър танцьор, трябва желание и много, много труд, обяснява Кьосева – „Аз им казвам – деца, който иска, намира начин, който не иска, намира оправдание!

Ръководителят на ансамбъл „Дилянка“ обяснява, че промяна в децата през всички тези години няма, но има огромна промяна в отношението на родителите.

1 2 3

Подобни статии

Top