Създават мобилно приложение, ще дава информация за цените на лекарствата - DC news

Създават мобилно приложение, ще дава информация за цените на лекарствата

Министър Меджидиев: Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание

„Взехме няколко решения – ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи използването на мобилно приложение от всеки пациент и всеки лекар, чрез което той сам да се информира за цената на лекарствения продукт. По този начин въвеждаме контрол и върху цените на лекарствата“.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. В съвета са включени представители на МЗ, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и др.

„Към момента липсват около 9 медикамента и има недостиг на 82 други в аптечната мрежа“, заяви на брифинг с журналисти Меджидиев. По думите му причините за това са комплексни – производствени, логистични и др.

„На общо заседание между представители на Министерството на здравеопазването, на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, търговци на едро, търговци на дребно, аптечна мрежа и др. всички се обединихме в усилието да предотвратяваме недостига на медикаменти. Много усилия са положени и от новото ръководство на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти“, обясни министърът.

Министър Меджидиев обясни, че единната номенклатура ще позволи по-бързо проследяване на доставяните в България и отпусканите на пациенти количества лекарствени продукти, на базата на постъпващата от участниците в лекарственото снабдяване информация в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и анализ за причините за недостига на всеки конкретен лекарствен продукт.

В момента се работи и по създаването на алгоритъм, на базата на който компетентните органи да предприемат действия за предотвратяване на недостиг в зависимост от причините за всеки отделен случай. Това стана ясно още от думите на министъра, който мотивира решението с различните причини, в т.ч. технологични, производствени, логистични и т.н., за недостига на лекарствени продукти в страната.

Ще бъде подобрена ефективността на отчитането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, чрез които да се засили контролът и да се гарантира прозрачността на лекарствоснабдяване, съобщи още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е възложено да изготвят конкретни предложения, в т.ч. и за СЕСПА.

Подобни статии

Top