Създават „Почеркът на Пловдив“ в деня на писмеността

По повод Деня на славянската писменост Фондация “Пловдив 2019” организира кампания, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата.

Мотото на кампанията е “#пишанаръка”. Идеята е да бъде насърчено писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация.

От днес до 26-и май всеки гражданин на Пловдив, гост или почитател на града ще може да дари своя почерк и така да вземе участие в създаването на първия пловдивски шрифт.

За целта на обособени в града места ще има пунктове. Там желаещите ще трябва да изпишат дадено изречение, което събира всички букви от азбуката.

Още информация и напътствия ще могат да бъдат получени от доброволците на проекта.

Пунктовете ще се намират на площада пред Общината, на площад “Марукян” в Капана, до виенския павилион в Цар Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия хълм и до Младежки център на Гребната база и ще приемат ръкописи от 10.30 до 12.30 часа и от 15.00 до 19.00 часа всеки ден от 24-и (петък) до 26-и (неделя).

Всички желаещи могат да дадат своя принос и чрез социалните канали, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

Събраните почерци ще бъдат анализирани от екип, обединяващ пловдивчани от две графични студия .Те ще ги анализират и обработят, за да сътворят първата по рода си градска азбука на кирилица.

Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември – Деня на народните будители.

Подобни статии

Top