Създават център на Гьоте-институт в Пловдив

Пловдив ще си сътрудничи с Германско-българската търговско-индустриална камара по три проекта.

Това стана ясно след среща на кмета на Здравко Димитров с почетния консул на Германия в Пловдив г-жа Мариана Чолакова и председателя на камарата д-р Митко Василев.

Кметът Здравко Димитров се ангажира със съдействие за осигуряване на сграда, в която да бъде създаден немско-български център за езикови и професионални компетенции. Амбицията е той да получи сертификат от българския Гьоте-институт, за да може да провежда изпити и да издава сертификати за определено ниво на владеене на езика.

„Подобен сертификат, наречен „печатът на Гьоте“, се дава само в София и Варна, нашата амбиция е и Пловдив да стане база за провеждането на тези престижни изпити“, обясни д-р Чолакова. Вариантите са центърът да се помещава в Данчовата къща или в сградата на Германо-българското дружество „Саксония-Анхалт“.

Кметът прие и другата идея на гостите за връщането на коледния немски базар. Тепърва ще се търси обаче подходящо място за поставянето на атрактивните дървени къщички. Почетният консул покани Здравко Димитров на работна закуска през октомври, на която ще се срещне с германския бизнес, за да обсъдят перспективите в развитието на икономиката в региона.

Подобни статии

Top