Създават университетски алианс в Пловдив

Искаме Община Пловдив да бъде нашият посредник във връзката между науката, бизнеса и младите хора, заявиха ректорите

По предложение на ръководителите на висшите учебни заведения в Пловдив предстои създаването на университетски алианс, в който Общината да има водеща роля. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с ректори и ръководители на пловдивските университети днес.

На нея присъстваха представители на всички вузове – ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректорът на Медицински Университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, ректорът на Аграрен Университет – Пловдив професор д-р Христина Янчева и помощник – ректорът Величко Родопски, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, заместник-ректорът  доц. д-р Надя Чернева – заместник-ректор на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, проф. д-р Въльо Николов – директор на Технически Университет, Филиал Пловдив, президентът на Висше Училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров и проф. д.п.н. Георги Манолов – ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

„Тази среща трябваше да се състои още преди епидемията. Исках да чуя от всеки един от вас какви са приоритети на вашите учебни заведения, какви проекти подготвяте за бъдещия програмен период, в който ще участвате с проекти по програми на  ЕС и как Община Пловдив може да ви съдейства“. Това заяви кметът Здравко Димитров при откриването на първата официална среща с ръководствата на вузовете в града.

По думите му е изключително важно Пловдив като индустриален център, да развива професионалното образование, както в средните, така и във висшите учебни заведения. „Това е бъдещето. Община Пловдив е отворена за вашите идеи и е готова да бъде ваш партньор във всяка една инициатива“, добави още кметът.

Кметът Здравко Димитров увери, че срещите ще бъдат регулярни и пое ангажимент общината да стане ефективен посредник в осъществяване на връзката между бизнеса, университетите и средното образование.

1 2

Подобни статии

Top