Сбогуваме се с актьора Иван Ласкин

Поклонението ще бъде в църквата „Св. Седмочисленици“ от 12.30 ч.

Днес  в 12,30 ч. в църквата „Св. Седмочисленици“ в София е поклонението пред Иван Ласкин. Това съобщи председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев пред „24 часа“. 

„Иван не беше тъжен човек, затова ще го запомним и изпратим с усмивка“, каза Христо Мутафчиев, който е приятел с Ласкин от първите им студентски дни в НАТФИЗ.

Припомняме, че големият български актьор почина на 6 януари във ВМА на 48-годишна възраст.

Иван Ласкин е роден на 10 март 1970 г. в София. Става популярен през 1986 г. с изпълнението си на главната роля на малкия Васко в 6-серийния детски филм „Васко да Гама от село Рупча“ на режисьора Димитър Петров по сценарий на Братя Мормареви. За ролята е избран съвсем случайно.

Родителите му нямат нищо общо с киното и театъра. Корените на баща му са от Самоков, а по майчина линия е арменец. Асистенти на режисьора Димитър Петров го забелязват на улицата сред група момчета, които обикалят из улиците на София и стрелят с прашки.

През 1994 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков. Същата година в Малък градски театър „Зад канала“ изпълнява ролята на Джими Портър в постановката „Обърни се с гняв назад“ от Джон Осбърн, която му носи голям успех. За тази роля през 1995 г. печели награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“.

В творческата му биография са записани участия в повече от 12 български игрални филма, 20 европейски и американски продукции и телевизионни сериали.

Top