Сдружение "Аз обичам Пловдив" сезира прокуратурата за корупционни практики около Инсинератора (ВИДЕО) - DC news

Сдружение „Аз обичам Пловдив“ сезира прокуратурата за корупционни практики около Инсинератора (ВИДЕО)

Адвокат Атанас Бояджиев поиска оставката на кмета Здравко Димитров

Оставката на кмета Здравко Димитров поиска днес на пресконференция адвокат Атанас Бояджиев.  Той обяви, че ще подаде в Районна прокуратура Пловдив документи, с които може да докаже корупционни практики, зад които стои ръководството на Община Пловдив.

Според Бояджиев сегашният кмет Здравко Димитров с действието или бездействието си носи отговорност за харченето на обществени средтсва от пловдивския Инсенератор, който от създаването си досега не е работил. По този повод Бояджиев е сезирал Специализираната прокуратура за четирима кметове, сред които Димитров, бившия кмет Иван Тотев, бившия кмет на „Родопи“ Пламен Спасов и четвърти кмет, чието име засега не бе съобщено. От година документите, които доказвали, че общината е лош стопанин, били в Специализираната прокуратура.

Според Бояджиев „Инсенератор Пловдив“ бил хранилка на ГЕРБ. По думите му счетоводната кантора, която водела счетоводството на общинското предприятие, водела и счетоводството на магазина за кафе и алкохол на управителя на инсенератора Дончо Кацарев. Самият Кацарев ежедневно стоял в това магазинче, вместо да бъде на работното си място, но въпреки това получавал заплата като управител. Освен това във въпросната счетоводна кантора работела сестра му.

За концесията на Гребната база

Адвокат Бояджиев посочи също, че е внесъл подписката срещу концесията на Гребната база в общината, а на председателя на общинския съвет Александър Държиков и областния управител Йордан Иванов я е връчил лично. 4500 души са се подписали в подписката. Юристът настоя концесията да излезе от програмата за концесии на общината и да не бъде гласувана от общинските съветници.

Бояджиев каза също, че е подал сигнал до общината за това, че партии, които не са парламентарно представени, като „Атака“ например, все още ползват общински имоти. Получил отговор от зам.-кмета Пламен Райчев, но този отговор бил незадоволителен.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров с действия и бездействие носи лична отговорност безстопанственото харчене на обществени средства в незаработещия вече 15 години инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци. Това заяви Атанас Бояджиев от сдружение „Аз обичам Пловдив“ и допълни, че са сезирали АДФИ, НАП и НОИ. Закани се да подаде жалба до Районна прокуратура, в която ще сезира институцията за неправомерното харчене на средства от страна на общината.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top