Сдружение „Памет 1877-1878“ кани на фотоизложба „Хора и паметници“ в Цар Симеоновата градина

Експозицията е част от Международния проект „Хора и паметници“ (Руско-турска война 1877-78 г. Паметници на руските войници в България и българските граждани, които ги запазват)

От днес до 24 октомври 2021 г. в Цар Симеоновата градина, в близост до фонтана Деметра, ще бъде експонирана изложбата „Хора и паметници“ – част от Международния проект „Хора и паметници“ (Руско-турска война 1877-78 г. Паметници на руските войници в България и българските граждани, които ги запазват).

Автори са Светлана и Герман Шакарбиеви, които с настоящата експозиция биха искали да привлекат вниманието на гражданите на България и Русия към проблема за опазването на паметниците, които се явяват  исторически етапи и материално отражение на фактите от обективната история.

Чрез изложбата авторите биха искали и да изразят благодарност към българските граждани, които повече от 140 години се грижат за паметниците на руските войници, отдали живота си за свободата на българския народ по време на Руско-турската освободителна война 1877 г. -1878. Тя е и призив хората да продължат да поддържат паметниците в добро състояние.

Откриването на изложбата ще се състои днес – 12 октомври, в 11.00 часа в Цар Симеоновата градина, до фонтана Деметра.

Изложбата „Хора и паметници“ се реализира в рамките на дейността на сдружение „Памет 1877-1878“, с председател Герман Шакарбиев. От месец юли до сега тя е гостувала в Руския културно -информационен център в София, в град Самоков, в Историко-археологическия комплекс Цари Мали град (с. Белчин) и в някои малки селища от област Пловдив – с. Белащица, с. Крумово, с. Цалапица, с. Брестник и с. Марково.

Изложбата „Хора и паметници“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив. Тя ще остане в Цар Симеоновата градина до 24 октомври.

Подобни статии

Top