Седмицата преди Сирница: Какво се яде според православния канон?

Великият пост е най-строгият през годината.

Той е и най-продължителен. Той е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

Реално постът на вярващите започва още преди началото на Великденските пости, които тази година започват от 19 февруари.

Седмицата след Месни Заговезни, която продължава до следващата Неделя Сиропустна, се нарича Масленица. През нея може да се ядат сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца. Затова тази седмица се нарича „блажна”. Това значи, че дори в сряда и петък могат да се употребяват млечни продукти, яйца и риба.

По отношение на количеството –

през всички дни, освен сряда и петък, се полага да се яде два пъти дневно. В сряда и петък е положена само една трапеза вечерта „в 9-ия час“.

Така тази седмица се превръща в своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината.

В Неделя сиропустна (Неделя на прошката) се заговява. Положени са две трапези, втората е „след Вечернята за утешение на братята“.

Подобни статии

Top