Седмокласничка от Математическата с най-висок бал на НВО

13 седмокласници с 0 точки от двата изпита

Седмокласничка от Математическата гимназия има 194 точки от изпитите по български език и математика на Националното външно оценяване. Момичето има най-високата оценка на теста по български език и литература (БЕЛ) – 100 точки, тъй като е спечелила националната олимпиада. Също оттам са и петимата ученици с най-висок резултат по математика и имат също по 100 точки. Друга ученичка с пълен брой точки по БЕЛ е от СУ „Патриарх Евтимий“.

13 ученици от областта пък имат по 0 точки и на двата изпита, като миналата година техният брой е бил 7. 24 са изцяло слабите работи по математика, 28 – по български език.

Средният бал по БЕЛ – по-нисък от миналата година, по математика – по-висок

Средният бал на изпита по БЕЛ за Пловдивска област тази година е 47.05 – с 1 единица по-малко от миналогодишният резултат. По математика обаче успехът на учениците в Пловдивско се е подобрил и тази година е с 3 единици по-висок – 36.67 при 33.38 от 2017 година.

Общо 5166 ученици се явиха на изпита по български език и литература, 5143 бяха децата, които решаваха задачи по математика. От тях и по двата модула са писали 4332 по БЕЛ и 3899 по математика.

Максималният точков бал, който седмокласниците могат да имат при кандидатстване в профилираните училища и гимназиите, е 500. Той включва и балообразуващите предмети от 7 клас. Най-ниският бал може да бъде 30 точки, при две слаби оценки от НВО.

Кандидатстването е задължително,

подчерта Рангел Райчев, старши експерт по организация на средното образование в РУО-Пловдив. В противен случай седмокласникът отпада от образователната система, уточни той и добави, че от просветното управление многократно са наблегнали за това на училищните директори, които от своя страна трябва да са информирали родителите.

Децата и техните родители могат да кандидатстват за участие в първото класиране в периода от 20 до 26 юни. Това става онлайн, включително в събота и неделя, а също в 22-та центъра в областта, като за Пловдив техният брой е 5. Под тепетата това може да стане в СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Цар Симеон Велики“, СУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Пейо Яворов“ и СУ „Найден Геров“. Седмокласниците от училища извън област Пловдив, подават документи само в СУ „Св. Софроний Врачански“.

Резултатите от първото класиране ще са готови до 3 юли.

Записването ще бъде в периода от 4 до 6 юли.

Децата със специални образователни потребности вече са насочени към училищата, в които са изявили желание да учат, каза още Райчев.

Учениците, които не са се класирали от първия път, участват автоматично във второ класиране. Тези, които са класирани на първия етап, могат да се запишат в училището, където са приети. Седмокласниците, които искат да участват във второто класиране, тъй като са приети по друго желание, подават заявление за това в училището, където са класирани.

Подобни статии

Top