Седмокласниците от Математическата с най-добър успех на НВО

Резултатите по математика най-добри за последните четири години

Седмокласниците от Математическата гимназия са изкарали най-висок успех на Националното външно оценяване тази година. Това съобщи експертът от РУО Рангел Райчев, който е председател на комисията по организация на НВО в Пловдив.

Математическата гимназия оглавява и Топ 10 на училищата с най-добър успех на малките матури тази година. След нея следват СУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Алеко Константинов“, ЧОУ „Бъдеще“, ОУ „Екзарх Антим І“, ЧСУ „Дружба“, ОУ „Княз Александър І“,   СУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Райна Княгиня“ и ЧОУ „Слънчев лъч“. На последно място пък се класира ОУ „Пенчо Славейков“ –  с 18 точки среден резултат по двата предмета – български език и математика.

Средният резултат на националното външно оценяване за Пловдив тази година е 51,50 за изпита по български език и 36,70 – за този по математика. Седмокласниците от града под тепетата са се справили малко по-добре от средните резултати за страната, които са 51,06 по български език и 36,33 – за математиката.

Пълни отлични оценки имат 31 седмокласници по математика.

Учениците са изкарали по 100 точки на тестовете. 13 от пълните отличници са от Математическата гимназия. 5 от пълните шестици пък са на деца от ОУ „Княз Александър І“.

„Резултатите по математика са най-добрите за последните четири години“, подчерта Рангел Райчев.

Нито едно пловдивчанче не е изкарало пълна шестица по български език. От РУО-Пловдив обаче посочиха, че пет деца са с 99 точки на теста, като отличниците са разпределени в общо пет училища – Математическата гимназия, ОУ „Княз Александър І“, СУ „Константин Кирил Философ“, ОУ „Алеко Константинов“ и СУ „Черноризец Храбър“.

Припомняме, че на НВО в Пловдивска област се явиха 5 398 седмокласници на изпита по български език и 5 380 – по математика.

Предстои учениците да подадат документи в желаното от тях училище. Това ще става от 3 до 7 юли, припомниха от РУО-Пловдив. Оттам посъветваха родителите да подават документите на децата си онлайн, още повече, че 3 юли се пада в петък и на практика няма да има време документи да се подават на място.

Резултатите от първото класиране се очаква да са готови до 13 юли.

Снимка: Архив DCNEWS

Подобни статии

Top