Секс след раждане – кога да започнем отново?

Секс – не по-рано от 6-8 седмици след раждането

Много млади родители пренебрегват тази препоръка, но тя е важна за здравето на младата майка и, съответно – за благополучието на бебето. Желателно е възобновяването на секса след раждане да бъде не по-рано от 6-8 седмици, защото до това време повърхността на матката е една рана, а маточната шийка не се е свила напълно. През влагалището в матката може да проникнат инфекции и да се развие ендометрит – възпаление на лигавицата на матката. Освен това, ако на перинеума и коремната стена има шевове, е нужно да минат минимум месец и половина – два, докато се възстановят напълно.

В този период младата майка при секс често се притеснява, че я боли, тъй като естествената секреция на половите пътища е значително намаляла, ообено ако кърми, заради недостатък на хормона прогестерон и излишък на пролактин.

Не е за пренебрегване и вероятността от нова бременност, за която женският организъм още не е готов. Много двойки не се замислят за това, уверени, че е просто невъзможно това да се случи, особено, докато жената кърми. Действително, препятствие към следваща бременност е хормонът пролактин, отговорен за лактацията.

Ако майката кърми бебето, нивото на пролактин в организма ú е високо и това обезпечава отсъствието на овулация и невъзможността да зачене. При прекратяване на кърменето или при нерегулярно кърмене, например, когато премахвате нощното кърмене или детето преминава на изкуствена храна, концентрацията на млечния хормон постепенно се понижава.

Това може да повлияе върху синтеза на яйчниковите фоликули и да се възстанови овулацията. Да не забравяме, че може да се забременее и при спонтанна (нерегулярна) овулация, която настъпва по-рано или се забавя под действие на различни фактори (хормонален дисбаланс, стрес, бурни интимни отношения и т. н). Затова е желателно преди да възвърнете секса в живота си след раждането, да се консултирате с гинеколог.

Подобни статии

Top