Секторът за гостуващи фенове на "Лаута" засега ще бъде на Централната трибуна - DC news

Секторът за гостуващи фенове на „Лаута“ засега ще бъде на Централната трибуна

Трибуна „Бесика“ още няма необходимите документи за пускане в експлоатация, но на него може да има публика, разкри Костадин Язов

Секторът за гостуващите фенове на стадион „Локомотив“ ще бъде временно обособен на Централната трибуна. Това заяви кметът на район “Южен” в Пловдив Костадин Язов, който отговаря за строителството на съоръжението. Язов даде интервю за БТА, в което разказа за напредъка на работата по стадиона, разясни за предстоящия проект за нова Централна трибуна, коментира кога ще бъде отворена трибуна „Бесика“ и каква ще бъде организацията на „Лаута“ през пролетния полусезон от Първа лига.

„Подали сме документи за приемателна комисия още на 23-и декември. След последващи разговори в началото на януари поискаха допълнителни чертежи, които са направени и са представени. Очакваме всеки момент да се издаде заповед за назначаване на комисията. Каквото е поискано от нас, всичко сме представили. На практика, би трябвало в най-скоро време да се назначи и след като тя мине вече трибуната ще бъде въведена в експлоатация“, започна Язов.

Кметът на район „Южен“ коментира и възможността феновете на Локомотив (Пловдив) да могат да използват трибуна „Бесика“ за първия официален мач на тима за новата година, който е срещу Ботев (Враца) на 12 февруари (неделя).

„Дори и да нямаме минала комисия, вероятно феновете ще бъдат пуснати на „Бесика“ за двубоя с Ботев (Враца), защото просто няма къде другаде да бъдат настанени. Централната трибуна няма да може да събере всички привърженици, но нека да изчакаме, тъй като има две седмици до първия двубой. Предполагам, че до следващата седмица би трябвало да има развитие. Надявам се да няма допълнителни изисквания, които да ни забавят“, допълни той.

Язов разясни и за напредъка по строителството на Южната трибуна, като заяви, че в долната ѝ част вече са изпълнени всички зидове, сложена е дограма, прекарани са и тръбите за водоснабдяването. В близките дни ще започне и правенето на електрическата инсталация.

„Строителят работи по стара количествена сметка. Все още не сме се позовали на промяната в Закона за обществените поръчки за актуализиране на цените. Бяхме планирали до края на декември да приключим с бетоновите работи по Южната трибуна, но все още не сме готови. Моят план е в началото на март да започне монтирането на козирката на трибуната.“

Кметът на район „Южен“ заяви, че в момента не може да се започне работа по изкопа за трибуна „Спортклуб“, защото метеорологичните условия не го позволяват. Той коментира и проекта за новата Централната трибуна на „Лаута“.

„Централната трибуна и вертикалната планировка са отделени в отделна обществена поръчка и тя е предвидена с финансиране от заема, който Община Пловдив изтегли в размер на 12 милиона лева в края на миналата година. Много е трудно да се каже обаче дали тези средства ще бъдат достатъчни за завършване на Централната трибуна, защото общата ѝ застроена площ е на практика почти колкото на останалите три трибуни, взети заедно. Този път не се наемам да правя прогнозни цени, защото всички видяхме в последните две години какво се случи с цените. Би трябвало или до края на тази седмица, или в началото на следващата проектите да са готови, за да можем да направим точна сметка за Централната трибуна и за вертикалната планировка. Ако се окаже, че парите няма да стигнат, ще настоявам да се изпълни първо благоустройството, защото трябва да осигурим достъпа до трите вече направени трибуни, така че стадионът да получи лиценз за трета категория на УЕФА. Това няма как да се случи, без да са направени паркингите. Според мен, трудно ще стигнат тези средства, но въпросът е колко ще излезе крайната стойност, за да видим и направим изчисления“, каза Язов.

Той обясни, че вече е изпратено писмо до Министерски съвет от Община Пловдив за искане на още средства за завършване на стадион „Локомотив“ и стадион „Христо Ботев“.

„В писмото има искания за още финансов ресурс и от двата клуба, но ако трябва да бъда честен, се съмнявам, че ще бъдат отпуснати повече пари, тоест каквото до момента е дадено от държавата и от общината, ще трябва да се оправяме с тези средства. Пресилено е в тези времена да искаме още и още, не бива да сме в тежест, има и много други належащи плащания“, допълни Кметът на район „Южен“.

Язов призна, че през пролетния полусезон от първенството в Първа лига секторът за гостуващи привърженици на „Лаута“ ще бъде обособен на Централната трибуна.

„Проведохме среща с представители на Българския футболен съюз, Главна дирекция на полицията и Областна дирекция на МВР в Пловдив, на която разгледахме предстоящите домакински мачове на Локомотив до края на този сезон. В нормативната уредба на футболната централа няма предвидена такава ситуация, в която при реконструкция на даден стадион, да се вземе някакво временно решение. Ще трябва да се спазва сега действащата наредба. От БФС поеха ангажимент във второто полугодие на тази година да променят наредбите и да предвидят подобен казус. До тогава, ще трябва да се обособи място на Централната трибуна, на което да има възможност да се допускат гостуващи привърженици до 10 процента от капацитета на съоръжението, както е по наредба. Това място ще бъде в южния край на Централната трибуна.“

„В следващите домакинства на Локомотив до края на този сезон вариантът е да няма гостуващи фенове, но от Българския футболен съюз не могат да вземат отношение по този въпрос, защото трябва да се постигне разбирателство между самите клубове. Но дори и да няма привърженици на гостуващия отбор, по наредба трябва да има обособено място за гостуващи фенове“, коментира Язов.

Той обърна внимание и на трудностите при реализирането на толкова голям обект.

„Истината е, че в строителството на един такъв обществено значим обект, без значение на кой от големите отбори, трябва да има много премерена целодневна работа. Преди всичко, строителството на подобно съоръжение трябва да се извършва в много строга симбиоза между всички преки участници в процеса – строител, инвеститор, възложител. Подредбата на нещата е най-важна. Когато всичко е подредено в процеса, виждаме това, което всички искаме да видим и обектът сам си върви“, завърши Костадин Язов.

Подобни статии

Top