Селски домакини учат на традиционни ястия шеф-готвачи в Пловдив

Четири пловдивски ресторанта са проявили досега интерес към идеята

Кулинарни майсторки от селата около Пловдив ще учат на традиционни ястия някои от шеф-готвачите на най-известните ресторанти в Пловдив и околностите.

Искаме да допринесем за опазване на кулинарното наследство, защото по този начин рецепти, пазени от векове, ще достигнат до крайните потребители“, смята Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

Организацията, заедно с партньорите от Фермерския пазар, стои зад идеята селските домакини от с. Старо Железаре, с. Куртово Конаре, с. Белащица, с. Брестовица, с. Храбрино, с. Марково и други села от региона да влязат в кухните на ресторантите.

„В повечето ресторанти предлаганите „традиционни“ ястията са с рецептури от времето на „Балкантурист“, или пък са приготвени по свръхмодерни гурме или „фенси“ рецепти. Не се предлага нищо автентично“, отбеляза Гергана Кабаиванова.

Тематични вечери с традиционни ястия в ресторантите

Идеята ѝ е през 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата, пловдивските ресторанти да организират повече тематични вечери, в които да се представят традиционни ястия.

„И майсторът на тези храни да застане зад тях и да разкаже пред клиентите как се приготвят те“, допълни Десислава Димитрова, координатор на „Slow Food“ в България.

1 2

Подобни статии

Top