Семейни гидове за родители и малчугани изготвя Историческият музей

Музейните работници подготвят и други издания за ученици

Семейни гидове разработва Регионалният исторически музей в Пловдив за различните си експозиции под тепетата. Гидовете са част от проекта на музея „Музей-Учител-Ученик“, който културната институция защити пред програмата на Министерство на културата, за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. С тях родителите с по-малки деца в семейството ще се ориентират къде могат да заведат децата си, за да ги запознаят с историята на Пловдив, обясни експертът в музея Мария Карадечева.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени и други издания, насочени към учениците и децата. Например за експозиция „Възраждане“ ще бъдат създадени специални карти с игра на въпроси и отговори, а също и книжка за оцветяване. В нея децата ще могат да оцветяват не само символите на Пловдив – герб, знаме и др., но и военни униформи, медали, ордени и знамена, свързани с нашата история.

Ще бъде издаден също и наръчник на ученика,  в който ще бъдат публикувани няколко примерни урока.

Всички издания са в процес на разработка и ще бъдат готови до юли, тази година. От РИМ-Пловдив възнамеряват да ги тестват в Нощта на музеите и галериите през септември, посочи Карадечева. 

1 2

Подобни статии

Top